Besöksnäringen bästa branschen för integration

Besöksnäringen anställer tre gånger så många personer med utomeuropeisk bakgrund än andra branscher, visar en ny rapport av SCB och Visita.

I den färska rapporten presenteras siffror från SCB som med stor tydlighet visar besöksnäringens betydelse för att minska utanförskap. Som exempel kan nämnas att näringen anställer mer än dubbelt så hög andel arbetslösa med utomeuropeisk bakgrund som vård och omsorg och fyra gånger så stor andel som handeln.

– Vi som jobbar inom besöksnäringen känner till det här sedan tidigare, men vi upplever samtidigt att det inte riktigt når fram till våra beslutsfattare, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita, till Besöksliv.

Under pandemin sänktes arbetsgivaravgiften för unga fram till våren 2023. Enligt Anna Wallén behöver sänkningen bli permanent för att besöksnäringen, och i följd integreringen, ska stärkas.

– Det finns en stor oro inför att beslutet löper ut och de ökade kostnader som det kommer innebära. Och det börjar bli bråttom. Ska det hända någonting måste det in i höstens budget för 2023, säger hon till Besöksliv.

Läs mer här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar