Barn + företag = föräldraprenör

Företagare med barn vet att samhället är anpassat efter anställda. För att driva eget och samtidigt hinna umgås med sitt barn krävs särskilda lösningar. När entreprenören Angeli Sjöström Hederberg skulle bli förälder bestämde hon sig för att inte bara sätta sig in i problemet – hon skrev även en bok om utmaningen.

Angeli Sjöström Hederberg har drivit eget sedan hon var 24 år, och alltid grävt där hon står. När det blev dags att skaffa barn började hon fundera på hur det är att förena föräldrarollen och entreprenörskap.

– Jag har alltid skaffat mig förebilder för att få tips och råd. Därför var det naturligt att fråga föräldrar med erfarenhet av att driva företag, säger hon.

De samtal hon hade med 42 mer eller mindre kända entreprenörer blev grunden till boken Föräldraprenör. Ordet har Angeli hittat på själv.

– Språket är makt, och det som inte har ett namn finns inte. Det finns ingen statistik eller politik kring kombinationen av föräldraskap och eget företagande.

Erfarenheterna skiljer sig åt mellan de olika personerna som medverkar i boken. En del började arbeta igen redan på BB, medan andra var lediga länge.

Själv hade Angeli förberett sitt företagande för att kunna koppla av utan att behöva förlora inkomst. Det går att göra med hjälp av kunskap som hon delar med sig av i boken. Hon jobbar även för att trygghetssystemet bör utvecklas och socialförsäkringsministern Annika Strandhäll som dök upp på releasen av Föräldraprenör håller med om att något bör förändras.

– Jag driver aktiebolag, och då behandlas jag som anställd. Men många kvinnor driver enskild firma, och de drabbas ofta hårt när de ska vara föräldralediga. Systemet är inte anpassat till dem, säger Angeli Sjöström Hederberg.

Text: Mia Sandblom

 

3 tips till föräldraprenören

  • Sätt dig i god tid in i hur trygghetssystemet fungerar. Har du en omsättning på några hundratusen så överväg att ombilda enskild firma till aktiebolag.
  • Bygg upp ett system så att pengarna kan rulla in medan du är föräldraledig eller jobbar deltid. Till exempel genom att ta in underkonsulter, skaffa återförsäljare, koppla in en partner eller skapa en vara som kan säljas om och om igen.
  • Lägg tid på rätt saker. Istället för att anlita barnvakt för att du ska hålla på med redovisningen, anlita en redovisningskonsult till redovisningen och var med ditt barn.

 

Denna artikel är hämtad ur tidningen Fria Företagare nr 3/15. Bli medlem så får du tidningen hem i brevlådan, fylld med inspirerande läsning för småföretagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr