Åtta av tio tror att kvitto främjar schysst konkurrens

FF1_2017_low

Var fjärde svensk, 24 procent, tror att det är vanligt eller mycket vanligt att en butik låter bli att slå in en försäljning i kassaapparaten. Samtidigt tror åtta av tio, 81 procent, att kassakvittot spelar stor eller mycket stor roll för en sund konkurrens mellan företagen. Det visar en ny opinionsmätning som genomförts på uppdrag av Skatteverket.

– Det positiva i mätningen är att en stor majoritet tror att kvittot är viktigt för att få till en schysst konkurrens. Konsumenterna kan bidra till sund konkurrens och motverka skattefusk genom att alltid be om kvitto, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Sedan drygt ett år tillbaka finns en lag som kräver att handlaren måste erbjuda kunden ett kvitto. Skatteverket presenterade nyligen en rapport som visar att det varje år försvinner uppskattningsvis 20 miljarder kronor i skattepengar inom kontantbranscherna på grund av svarta pengar där konsumenter betalar varor och tjänster med kort eller kontanter. Fusket beror i huvudsak på att alla köp inte slås in och därmed inte kommer in i företagets redovisning.

– De allra flesta företag sköter sig, men ett antal oseriösa aktörer skor sig på andras bekostnad. Mätningen bekräftar att det fortfarande finns de som inte följer lagen, säger Conny Svensson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr