Nyföretagandet har åkt bergochdalbana under året. Det startade starkt i januari och februari, därefter bromsade pandemin av startandet under mars, april, för att i maj stanna upp helt. I juli ökade nyföretagandet igen för att rusa i höjden under augusti enligt Nyföretagarcentrum.
Stora skillnader syns mellan regioner i Sverige där exempelvis Göteborg med sitt starka industrifokus inte startat så många företag som Malmö och Stockholm.
Totalt har nyföretagande trots coronapandemin ökat med 9 procent jämför med föregående år.
”När det gäller branscher ser vi en klar ökning av nya företag inom e-handeln, i alla segment. Det är en verksamhet som man ganska enkelt kan smyga i gång i liten skala.” säger Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum
Men paradoxalt nog även kaféer och restauranger har fått ett uppsving, trots att marknaden hårdnat och konkurserna ökat. Vilket man på nyföretagarcentrum tror beror på att många som blivit av med sina restaurangjobb och istället väljer att starta eget.
Utlandsfödda mer riskbenägna
”Utlandsföddas andel av företagsstarterna ökar kraftigt. Över 40 procent av de som får hjälp av Nyföretagarcentrum är utlandsfödda” säger Harry Goldman på Nyföretagarcentrum till Dagens Industri.
Detta kan bero på flera saker. Att man är mer riskbenägen med en bakgrund i mindre trygg miljö. Att man har svårare att få en ordinarie anställning och står längre från arbetsmarknaden gör att fler med utlandsfödd bakgrund väljer att ”vara sin egen lyckas smed”.
Topp fem kommuner där nyföretagande ökar mest
- Stockholm
- Danderyd
- Åre
- Båstad
- Vaxholm
De fem kommuner där nyföretagande ökar minst
- Sorsele
- Gullsång
- Vännäs
- Malå
- Lessebo
Se hela listan på länken nedan