GeMera gör mera med Hållbarhetsresan

Carina Härjesten på GeMera vill erbjuda miljövänliga alternativ till kunderna, exempelvis bärkassar av återvunnet material.

Hållbarhetsresan ger Företagarförbundets medlemmar möjlighet att starta och komma vidare med ett strukturerat hållbarhetsarbete. Ett av företagen som gett sig iväg på resan är GeMera AB i Höör.

Ge Mera säljer profil- och promotionartiklar, även kallat produktmedia, samt företagspresenter och arbets- och profilkläder till både stora och små företag. Verksamheten drivs av Carina Härjesten och som en del i företaget finns även Huskonsult Skåne, där Carinas make Christer utför besiktningar och kontrollansvarigeuppdrag av fastigheter.

– Efter flera år som anställd i branschen startade jag GeMera 2006, säger Carina. 2011 köpte vi en gammal skola där vi idag har kontor och två stora showrooms med artiklar som vi säljer. På övervåningen har vi även ett kontorshotell.

Hållbarhet har alltid känts som en viktig del av verksamheten.

Andra produkter i sortimentet är tillverkade av svensk träkomposit och plast som samlats från stränder runt om i världen.

– Den här branschen är kanske inte den snällaste mot miljön, säger Carina. Mycket handlar om att göra produkter och sprida dem i större mängder. Men branschen gör ändå en hel del för att skapa hållbara alternativ, bland annat genom att tillverka produkter av returmaterial som återvunnen bomull och rPET. Även plast gjord av sockerrör, majs eller träkomposit har vunnit mark. Ett intressant material är också havsplast, som samlas in på stränderna i vissa utvecklingsländer. De som samlar in plasten får betalt per kilo för det de samlar in.

När Carina fick information om Hållbarhetsresan kände hon att det kunde vara en bra väg att gå, bland annat för att i upphandlingar kunna visa att företaget strävar efter förbättringar och vill göra skillnad.

– Men även tidigare har vi arbetat med hållbarhet, till exempel genom fullständig sopsortering, både i vår egen verksamhet och på kontorshotellet. Vi skriver inte ut på papper i onödan, vi har digitaliserat vår fakturering, har en hybridbil i företaget och försöker alltid erbjuda kunderna miljösmarta alternativ till det som är allra billigast. Har vi en leverantör som skickar något till oss i en alldeles för stor förpackning så påtalar vi gärna det, och så vidare.

I företagets utställning finns även en särskild avdelning med produkter tillverkade av hållbara och återvunna material som returbomull, återvunna PET-flaskor, havsplast, skogsråvara och liknande.

Mikroduk gjord av återvunna PET-flaskor.

– Problemet är att de mest miljövänliga alternativen oftast också är de dyraste, säger Carina. Reklamgodis är en stor produkt och när det gäller choklad säljer vi mycket Fairtrade, trots att den är cirka 25 procent dyrare. Vattenflaskor är en annan populär produkt och där kan det vara svårare att få kunderna att välja rätt. En vanlig vattenflaska kostar kanske 40 kronor, medan en som är tillverkad av havsplast kostar runt 300 kronor. Då får vi försöka förmedla berättelsen kring flaskan.

Ambitionen på GeMera är att fortsätta göra möjliga miljöförbättringar i verksamheten och att erbjuda mer resurssnåla alternativ till kunderna.

– Samtidigt är vi styrda av våra leverantörer och deras val av produkter, säger Carina. Men när vi gör specialprodukter som exempelvis bärkassar kan vi bestämma mer själva och offerera produkter tillverkade av returmaterial. Det klassiska talesättet att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, gäller fortfarande.

Text: Stefan Hedner

Foto: GeMera AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr