Det svenska kraftnätet är för dåligt för att Finland skall kunna exportera el till Sverige. I och med Finlands nybyggda kärnkraftverk Olkiluoto 3 så har finnarna ofta ett överskott på stabil el. Men elen får inte plats i nätet ner till södra och mellersta Sverige.
Redan för över 10 år sedan, konstaterar riksrevisionen, så uppmärksammades den svenska regeringen på att kraftnäten inte kommer att räcka till. Sedan dess har det inte hänt mycket. Svenska kraftnät har den senaste tiden startat upp flera projekt för att bygga ut stamnäten. Projekt NordSyd är ett av dessa och där fokuseras det på utbyggd kapacitet mellan elområde SE2 och SE3 (mellersta Sverige). Projektet väntas vara klart 2040. Det innebär att vi om 17 år kan ta emot stabil elkraft från Finland. För elområde SE4 (södra Sverige) finns inga större projekt för förstärkning av stamnäten inom överskådlig tid heller.
Samtidigt så planerar Svenska Kraftnät att återuppta arbetet med Hansa PowerBridge som syftar till att förstärka möjligheten till elhandel mellan Tyskland och Sverige. Detta riskerar att driva upp priserna på el i Södra Sverige ytterligare i och med att Tyskland då kan köpa mer i el från Sverige.
Tillståndsprocesserna för att bygga kraftledningar är extremt långa, enligt Katarina Larsson, avdelningschef på Svenska kraftnät nyligen i en artikel av TidningenNäringslivet. Upp till 14 år för att skaffa fram alla tillstånd för projektet NordSyd enligt Katarina.
Just nu är elpriserna låga, men vintern är på väg och priserna på el skrämmer upp många småföretagare som håller tillbaks investeringar och anställningar eftersom osäkerheten kring elkostnaderna är stor, säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet.
Företagarförbundet har föreslagit att Sverige på samma sätt som andra länder i Europa, nu senast Frankrike, bör införa en tvåprismodell för el som innebär att de inhemska elpriserna kunde stabiliseras på lägre nivå och inte påverkas av de stora svängningar som handeln med grannländer nu resulterar i. Rimligen har Sverige samma rätt att värna sina egna medborgare och företag som andra länder i Europa. Den förmögenhetsförflyttning som pågår från Svenska hushåll och företag till ett fåtal stora kraftaktörer måste stoppas avslutar Mathias Rebane
Ett svar
Hej Bra artikel. Ja de e helt galet hur det är med elen.
Jag betalar mer i avgifter än förbrukning.
Att dom som styr och ställer inte gör något förvånar mig inte.
Hela iden med omställningen till fossilfritt har misslyckats.
När folk inte vill ha vindmöllor intill stugan och kommuner har veto.
Borde man tänkt på.
Marknaden blev avreglerad och politiker trodde att – marknaden skulle vara snälla och inte göra som dom nu gjort – då förstår man inte marknadskrafter. Staten får in stora summor i skatt på elen, så varför ska politiker då gör någe åt det.
Frågan är varför inget händer. För ni och andra liknade förbund har mer chans att påverka än lilla jag.
Men det verkar som om ingen lyssnar eller rättare sagt dom lyssnar, men bryr sig inte.
För om inget görs inom 5-10år kommer det gå käpprätt åt…
Nu ska stora batterifabriker och microsoft dra igång ai, energislukare.
Ni får ligga på för så här kan vi inte ha de