Hållbarhetsresan för småföretagen 

Earth ball of europe and africa - sustainable and environment

ett enkelt sätt att starta sitt hållbarhetsarbete

Hållbarhet måste vara möjligt för alla
Utvecklingen inom hållbarhetsarbetet har glädjande nog tagit rejäl fart i Sverige. Men det är fortfarande störst fokus på de stora företagen, med rejäla resurser och möjligheter att sätta till mycket kompetens till arbetet. Hållbarhetsarbetet framstår som komplicerat och konsulter tar fram komplicerade analyser för stora pengar. Det är både viktigt och bra! Men de stora företagen är inte så många – faktum är att Sveriges företag med över 250 anställda är endast drygt 1000 stycken. Små och medelstora företag finns det däremot över en 1 miljon till antalet. Men om småföretagen skall starta hållbarhetsarbete så måste tröskeln vara låg. De första stegen måste vara enkla och med låga trösklar.

Hållbarhetsresan har låga trösklar 
Företagarförbundet har med hjälp av RISE och omställningslyftet tagit fram en hållbarhetsresa som är möjlig för varje företagare att starta med små medel. Vi kallar det en resa och för att komma till hållplats 1 skall företaget göra några få små insatser. Vi tror att de flesta företag som startat sin resa kommer att fortsätta till nästa hållplats och nästa…

Vi brukar likna det med simborgarmärket säger Andreas Pragsten på Företagarförbundet. Först får barnen doppa huvudet under vattnet och så får de Baddaren, därefter så vill de vidare med sin simutveckling och har efter ett tag ett simborgarmärke. På samma sätt är det med småföretagen.

 

Kom igång på en timma

Företagarförbundets medlemmar anmäler sig att delta och får genast material och underlag för sin hållbarhetsresa. När det första insatserna är genomförda erhåller de ett hållbarhetsbevis för hållplats 1. Inom ytterligare några veckor kommer material för att nå hållplats 2. Redan här erbjuder Företagarförbundet varje företag en anpassad hållbarhetsplan för respektive företag och bransch.

 

Vinst för alla

Oavsett om hållbarhetsresan innebär bättre affärsmöjligheter, kvalificering för att ta hem offentliga affärer eller bara för att kunna säga till barnen eller barnbarnen att man arbetar med hållbarhet, så innebär det en vinst. En vinst för planeten, människorna och slutligen företaget i framtiden, då det ger konkurrensfördelar i allt större utsträckning.

 

Målet
Företagarförbundet har 15.000 företag som medlemmar och hoppas att en tiondel av medlemmarna skall ha startat sin hållbarhetsresa inom ett år. Men samtidigt erbjuds alla företag i Sverige att starta sin resa mot en liten kostnad om 4900 kr. Eller så väljer man att bli medlem för en lägre kostnad och får resan på köpet.

 

Registrera dig direkt här

 

Andreas Pragsten

Ansvarig för Hållbarhetsresan hos Företagarförbundet

070-429 96 24

Andreas.pragsten@ff.se

www.ff.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr