Wallners Buss kör vidare i tuff bransch

10 Maria X

Efter pandemin:

 

Bussbranschen har haft en tuff tid under pandemin. Enligt förbundet Sveriges Bussföretag har vissa företag tappat upp till 98 procent av sin verksamhet. Flera i grunden sunda verksamheter har gått i konkurs.

Ett bussföretag som har haft det kämpigt, men som ändå lyckats navigera sig igenom pandemin, är Wallners Buss i Gävle.

– Vi kör uteslutande beställningstrafik åt företag och olika typer av föreningar, berättar Maria Wallner, vd och fjärde generationen att driva familjeföretaget. Det handlar dels om enklare resor mellan två punkter, dels om mer omfattande resor där exempelvis hotell, mat och guidningar är en del av upplevelsen.

Att de senaste två åren har varit jobbiga förnekar inte Maria Wallner.

– Pandemin har varit otroligt tuff, säger hon. Med lite tur och bra kontakter ordnade det sig ändå hyfsat för oss. Vi fick förstärka linjetrafiken i Gävle under 10 månader med start hösten 2020, något som behövdes för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Våra bussar körde då efter linjebussarna i Gävle och tog upp resenärer. Jag tror att den lösningen räddade oss under pandemin.

Hösten 2021 såg det ljusare ut ett tag, innan pandemin tog ny fart under förra vintern.

– Nu sedan restriktionerna har försvunnit är det mer hoppfullt igen, säger Maria Wallner. Idrottsklubbar och pensionärsföreningar har varit heta och beställt mycket resor, medan företagskunderna fortfarande ligger ganska lågt. Tidigare har vi bland annat kört mycket utländska kunder åt stora lokala företag, men det är väl inte omöjligt att en del av de här kund- och leverantörsträffarna kommer att fortsätta ske digitalt även efter pandemin.

Resor i samband med lokala konferenser visar också vissa tecken på att komma tillbaka, men här gör långa ledtider att den stora vändningen ännu låter vänta på sig.

– Efter pandemin är bussbranschen dessutom pressad av höga bränslepriser, säger Maria Wallner. Det är förstås olyckligt och inte något som gör saker och ting enklare för ett litet företag i en redan tuff bransch. Men vi kämpar på.

Text Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr