Svenskt Näringslivs årliga ranking är släppt – stora skillnader på kommunerna
Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner visar på en fortsatt stabil situation. Det genomsnittliga betyget för företagsklimatet i kommunerna ligger kvar på 3,5 på en sexgradig skala – oförändrat från de två föregående åren.
Undersökningen baseras på enkätsvar från företagare i hela landet och mäter bland annat kommunernas service, myndighetsutövning, attityder till företagande samt dialogen mellan kommun och näringsliv.
– Även om det sammantagna betyget är oförändrat finns det kommuner som både förbättrar och försämrar sig. I kommuner som förbättrar sig finns det ett starkt engagemang från den politiska ledningen, och vi har under ett antal år sett ett växande engagemang kring företagsklimatet i många kommuner, säger Björn Lindgren, avdelningschef för Lokalt Företagsklimat på Svenskt Näringsliv.
Vårgårda toppar listan – för sjunde året i rad
Vårgårda behåller sin förstaplats i rankingen för sjunde året i följd, med högsta betyg på den viktiga frågan om det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. Götene klättrar upp på andraplats med sitt högsta betyg någonsin.
– Vårgårda är en inspiration för många kommuner. Götene, Svedala och Lycksele är också goda exempel där ett målmedvetet arbete nu bekräftas av nöjda företagare, konstaterar Lindgren.
Större kommuner har fortsatt utmaningar
Förutsättningarna i Sveriges största kommuner skiljer sig markant från övriga. Även om företagare där ger högre betyg på infrastruktur och tillgången till kompetens, så är utmaningarna tydliga när det gäller politikers och tjänstepersoners attityder samt dialogen med företagen.
Företagsklimatet i de 25 största kommunerna får ett sammanfattande betyg på 3,2 – klart lägre än snittet. Nacka är i topp bland de större kommunerna, följt av Jönköping.
– Politiker behöver löpande kommunicera vikten av ett gott företagsklimat, både internt inom kommunen och externt mot företagare och invånare. Det handlar om ett systematiskt, kunddrivet förbättringsarbete, säger Stefan Frid, expert på Lokalt företagsklimat.
Dialog – nyckeln till förbättring
En positiv trend i årets undersökning är att hela 187 av 290 kommuner förbättrar sitt betyg på frågan om dialog med företagen. Just dialogen rankas av företagen själva som en av de mest avgörande faktorerna för att förbättra det lokala företagsklimatet.
– Lärdomar från framgångsrika kommuner är att en aktiv och kontinuerlig dialog med näringslivet är helt nödvändig, säger Björn Lindgren.
Företagen i topp 2025
1.Vårgårda (4,8)
2. Götene (4,7)
3. Höganäs (4,6)
4. Burlöv (4,6)
5. Timrå (4,6)
6. Munkfors (4,6)
7. Staffanstorp (4,5)
8. Töreboda (4,5)
9. Kungsör (4,5)
10. Smedjebacken (4,4)