Vi äter kräftor som aldrig förr!

Table set for a traditional swedish crayfish party.

Kräftpremiären är lite omtvistad. Vissa säger den åttonde i åttonde klockan åtta, andra första onsdagen i augusti. Tiderna härstammar från tiden det var förbjudet att fiska kräftor under större delen av året. Det berodde på att svenskarna i slutet av 1800-talet började äta rejält med kräftor vid olika festligheter och till vardags vilket ledde till utfiskning och en lag som förbjöd fiske mellan 1 november till 7 augusti klockan 17.00. Fiskeriförordningen ändrade 1984 tiden till första onsdagen i augusti klockan 17.00. 1 januari 1994 avskaffades fiskeriförordningen helt och fisket blev lagligt året runt.

Från och med 10 februari 2014 måste man dock vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten. Förutom i Vättern, där allmänheten får fiska kräftor utan särskilt tillstånd under tre på varandra följande helger med start den fjärde fredagen i augusti.

Redan på medeltiden

Redan på medeltiden serverades kräftor som delikatesser till kungligheter. Men fler och fler upptäckte delikatessen. På 1700-talet skrev Caisa Warg kokboksrecept på både kräftkaka och kräftkorv. Men det var först i slutet av 1800-talet som vi började äta kräftor på det sätt som vi oftast gör i dag, kalla och hela.

”Kräftor kräva dessa drycker”

Kräftorna blev så populära att de 1922 till och med användes som slagträ i debatten inför folkomröstningen om Sverige skulle införa alkoholförbud eller inte. Folkomröstningen ägde rum den 27 augusti och många har nog sett konstnären Albert Engströms affisch med texten ”Kräftor kräva dessa drycker”. Den användes av nejsidan, som också vann med siffrorna 51 mot 49% – den jämnaste folkomröstning vi någonsin haft i Sverige. Riksdagen hörsammade valresultatet och det blev inget förbud mot alkohol.

Kräftor för nästan 1 miljard

Enligt SCB så köpte svenskarna kräftor för 142 miljoner år 2000 vilket var ca 16 kronor per person. Men drygt 20 år senare 2022 såldes det kräftor för 812 miljoner och 77 kr per person. Återstår att se om vi under 2024 kommer att spräcka miljardgränsen?

Källa: SCB och Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr