Tiden är inne för trygghetsregler

Smiling white female trainee in clothing design studio

Näringslivsprogram punkt 3

Det är dags att reformera LAS och turordningsreglerna.Arbetsmarknaden har förändrats på femtio år. Låt oss skapa trygghetsregler som gynnar både anställda och företag.

– LAS skapades på 70-talet och bygger på grunder från 60-talets arbetsmarknad. Då skulle anställda skyddas mot cyniska chefer och företag som inte tog samma hänsyn till anställda som motsvarande företag och chefer gör idag. Idag är det annorlunda, de anställda är företagets mest värdefulla och viktigaste resurs, säger Mathias Rebane, Näringslivspolitiskt ansvarig på Företagarförbundet Fria Företagare.

LAS (LAGEN OM ANSTÄLLNINGSSKYDD) kom också till vid en tid då de flesta räknade med att behålla sitt jobb i decennier, kanske rentav hela livet. Idag byter vi jobb mycket oftare. Utvecklingen går fortare och företagen måste följa med.

– Företag är idag oerhört måna om att de anställda skall trivas på jobbet, inte utsättas för onödiga risker, ha hälsan i behåll, få utvecklas och lära nya kompetenser. Detta helt enkelt för att de anställda skall vara en så bra resurs som möjligt och bidra till företagets utveckling och tillväxt. Att inte arbeta med medarbetare på detta vis resulterar snabbt i att anställda säger upp sig och ser sig om efter en ny arbetsgivare, säger Mathias Rebane och tillägger:

– Att rekrytera ny personal idag är både svårt, dyrt och resurskrävande för företaget och det vill företagen såklart undvika.

ETT URÅLDRIGT LAS-SYSTEM hämmar både företagens behov och den anställdes önskemål om förändring. Varje år försvinner flera yrken eller roller samtidigt som nya tillkommer. I dagens arbetsliv är det inget märkligt att byta både bransch och yrke flera gånger under sin karriär. Därför behövs nya spelregler på arbetsmarknaden som speglar detta. FöretagarFörbundet Fria Företagare vill reformera både turordningsreglerna och LAS. Istället vill de införa trygghetsregler som ska stärka den anställdes möjligheter för att byta jobb och löneutvecklas samtidigt som det ger framför allt de minsta företagen bättre möjlighet att anpassa sin verksamhet när omvärlden förändras

FF:S KONKRETA FÖRSLAG

Därför vill Företagarförbundet Fria Företagare skrota turordningsreglerna och skapa trygghetsreglerna:

Trygghetsreglerna bygger på att den anställde dels skall känna sig trygg i sin anställning genom att kontinuerligt kompetensutveckla sig och tillsammans med arbetsgivaren ansvara för sin utveckling. Den anställde skall dessutom kunna känna sig trygg med att vara mellan två jobb, med bättre ersättning under omställningsperioder som gör att skifte av kompetens och arbete inte blir så dramatiskt som det kan upplevas idag. Tvärtom när det känns tryggt kan det istället verka stimulerande för en människa att växla spår och prova en ny karriär på en ny arbetsplats.

  • 90% A-kassa de första 60 dagarna för att omställning skall vara trygg.
  • Rätt kompetens ger rätt och förtur till anställning.
  • Bättre stöd för företag att kompetensutveckla personal
  • Bättre ersättning mellan arbeten skapar trygghet
  • Rätt till omställningshjälp mellan arbeten (trygghetsrådet är ett bra exempel)
  • Rätt till ersättning/studielån för omskolning även vid högre ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr