Stefan Löfven vill höja pensionerna – företagen får betala.

Stefan Löfven almedalen

Torsdagen i Almedalen handlade om att stärka pensionerna på kort och lång sikt. Notan hamnar hos företagen genom höjd arbetsgivaravgift.

Stefan Löfven var i högform när han höll sitt Almedalstal och hans retorik är det verkligen inget fel på. Han talar som de andra partiledarna sig varm om värderingar och idépolitik saknas precis som hos dem. Han för fram gemenskap och solidaritet på ett skickligt sätt, och åhörarskaran älskar det dom hör och applåderar och jublar vid många tillfällen under talet. Många är sannolikt från de egna leden och håller på att ladda upp inför valrörelsen.
Men de företagare som satt i publiken, ifall det var några fick gå därifrån utan att höra sig nämnas. Inte ett ord om Sveriges företag eller företagare och vad de bidrar med till samhället.

Däremot lyftes de fram tidigare under dagen då Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade sitt förslag om höjda pensioner 5000 kr mer om året i pension på kort sikt. På lång sikt vill man stärka hela pensionssystemet så att pensionen landar på 70 procent av slutlönen och undvika att Sverige får ”fattigpensionärer”. Bra att den långsiktiga pensionsfrågan lyfts upp. Dock gör man det enkelt för sig och skickar notan till företagen och finansierar reformen med höjd arbetsgivaravgift! Inte bra för företagen, inte bra för konkurrenskraften och i förlängningen inte bra för lönerna och därmed heller inte pensionerna.

Stefan Löfven har tydligt siktat in sig på de stora väljargrupperna och pensionärerna är en av dem, 27 procent av de röstberättigade i år är pensionärer och de är också Sverigedemokraternas favoritväljargrupp som Socialdemokraterna måste ta tillbaka.

Cyberförsvar för Sverige och företagen
Folk och Försvar, Försvarshögskolan, Utrikespolitiska Förbundet höll seminarium om cyberförsvar och fokus hamnade mest på vårt nationella försvar, men företagen dök upp i debatten. Man ser redan idag att företagen skapar standarder för cyberförsvar i snabbare takt än vad stater gör och branschen för informationssäkerhet växer snabbt! Snabbare än vad det finns kompetens för, skolorna och universiteten hinner inte med att utbilda tillräckligt många och bristen på kompetent personal förväntas öka de närmaste åren. Tar företagen upp bollen här också och startar egna utbildningar?

Lärlingar och kompetensutveckling på företagen
Flera stora företag har startat och tittar på egna lärlingsprogram för att täcka upp för den kompetensbrist. Tex ABB berättar att man tittar på att skaka liv i sitt lärlingsprogram som man tidigare körde får ett antal decennier sedan. Storföretagen har ju egna muskler och resurser för denna typ av satsningar. Men vi behöver också skapa bett ramverk för lärlingsprogram för småföretagare.
Vem tar fatt i den frågan? En av utmaningarna med ett modernt lärlingsprogram är den bredd av kunskap som krävs idag. För 40 år sedan kunde lärlingsprogrammet fokusera enbart på de uppgifter som fanns inom företaget, för där stannade ofta den anställde under en väldigt lång tid, ofta hela livet. Idag byter en människa jobb i snitt 6 gånger under ett arbetsliv så utbildningarna måste ha en kunskapsgrund som är stabil så att man kan skifta bransch och inriktning. På samma sätt måste en modern lärlingsutbildning utformas vilket ställer helt andra krav på en arbetsgivare av idag jämfört med på 70-80 talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr