Skatteanstånden förlängs till våren 2024

Smiling white female trainee in clothing design studio

Regeringen föreslår att företag som fått anstånd med skatteinbetalning under pandemin ska få upp till våren 2024 på sig att betala tillbaka. Men amorteringen skall starta från och med mars i år.

Som Företagaraförbundet skrivit om tidigare väntas många företag få krav på återbetalning av skatteanstånden under de närmaste månaderna på våren och sommaren 2022. Det innebär stora problem för många företag som drabbats av restriktionerna och som inte ännu haft tillräckligt lång tid med ”normal” omsättning. Undersökningar som Företagarförbundet gjort bland medlemmarna visar att vart tionde litet företag tappade mer än halva omsättningen i december.

Regeringen har tidigare aviserat att anståndstiden ska kunna förlängas i som längst 15 månader. Men efter påtryckningar från Företagarförbundet och andra organisationer så tas det förslaget tillbaka och i stället föreslås en möjlighet till förlängning med 24 månader.

– Vi har lyssnat noga och förstår att likviditeten hos de här företagen är en väldigt viktigt fråga. Det är livskraftiga företag, men de får väldigt svårt med återbetalningstakten om man ligger kvar med 15 månader, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Anledningen till att regeringen väljer att förlänga anståndstiden är att de nya restriktionerna som infördes i december nu drabbar företag i utsatta branscher hårt. Speciellt i hotell och restaurangbranschen. Allt enligt finansminister Mikael Damberg (S).

Avbetalningsplan med start i mars

Regeringen har inte lyssnat med båda öronen, säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

Regeringen har dock inte lyssnat med båda öronen säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson för Företagarförbundet. I förbundets förslag ligger en omvandling av anstånden till ett långfristigt lån med låg ränta motsvarande CSN-ränta (som under 2022 är noll procent). Med en sådan lösning kunde första året vara amorteringsfritt och ge företagen, som fortfarande är långt ifrån en normal lönsamhet och möjlighet till det överskott som krävs för att kunna amortera, en chans att komma ”ikapp”. Men regeringen väljer istället att ställa krav på att en avbetalningsplan skall starta redan i mars i år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 7 mars 2022.

Skatteverket har hittills beviljat anstånd med inbetalning av skatt för omkring 53 000 företag under pandemin, enligt finansdepartementet. Totalt handlar det om ca 56 miljarder kronor, varav ca 26 miljarder kronor redan har betalats tillbaka.

Läs mer här

Foto: Företagarförbundet / Kristian Pohl / Regeringskansliet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr