Semestertider = bedrägeritider

varning för bedrägeri

Sommartider och semestertider är högsäsong för bedragare, fler mail som skall likna olika distributörer som tex PostNord dyker upp i mailkorgen. Bedragarna hoppas att vi som mottagare skall lockas att klicka på en ”återbetalning” eller bekräfta en adress för ett paket som är ”på väg”. Eller som i bilden ovan, ”fraktkostnaderna var inte betalda”, så därför önskar bedragaren att vi skall klicka för att betala så att det okända paketet skall komma fram.

Logiken i dessa ligger i att vi som konsumenter beställer fler och fler saker via webben som levereras på olika sätt via olika fraktbolag och vi har dålig koll på vad som är på väg till oss. Därför så frestas vi att klicka på en blufflänk som riskerar att leda till olika tråkigheter. Ibland är det fishing, dvs att bedragaren samlar mailadresser som de sedan säljer eller använder för att skicka andra meddelanden. Ibland är det ransomware som låser din dator och så uppmanas du att betala en lösensumma för att bedragaren skall låsa upp din dator. Eller så är det andra virusprogram som läggs på din dator för att söka efter lösenord som sedan stjäls från dig.

Tänk på!

  • att göra regelbunden backup på din dator, helst inte bara via nätet utan även via en extern hårddisk.
  • att aldrig klicka på okända länkar om du inte är helt säker på var de kommer ifrån.
  • att informera alla på arbetsplatsen om hur de hanterar inkommande mail, eller SMS i deras arbetstelefoner eller datorer.
  • att skaffa en Cyberförsäkring som hjälper dig att reda ut olyckan om det ändå sker.

Ha en skön och cyberproblemfri sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr