I mitten på maj presenterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Persson (L) regeringens nya integrationspolitiska mål. Med ett tydligt fokus på eget ansvar syftar målen till att bryta utanförskapet och flytta människor från arbetslöshet och bidragsberoende till jobb och sysselsättning. ”Om du gör rätt för dig är Sverige rätt för dig” sa Johan Persson under pressträffen.
Bakgrund och Utmaningar
Arbetslösheten i Sverige stiger och ligger nu på 8,3 procent, en siffra som förväntas stiga ytterligare till 8,4 procent i början av 2025. Bland utrikes födda är situationen betydligt värre, med en arbetslöshet på 16 procent. För människor med ursprung utanför Europa är hela 330.000 av 900.000 inte självförsörjande. Dessa siffror visar på behovet av kraftfulla åtgärder för att förbättra integrationen.
De fem nya integrationsmålen
De fem nya integrationsmålen som regeringen har satt upp är:
- Ekonomisk integration – Målet är att fler ska komma i arbete och bli självförsörjande.
- Språklig integration – Betoning på vikten av att lära sig svenska språket, något som Liberalerna har förespråkat i två decennier.
- Utbildningsmål – Fler människor ska utbilda sig och kompetensutvecklas.
- Demokratisk integration – Ökad förståelse för värdet av demokrati och stöd för det demokratiska samhället.
- Social och kulturell integration – Målet är att alla ska känna tillhörighet till de svenska samhällets grunder.
Företagarförbundets Modell: Tillväxtjobb
Företagarförbundet har redan under pandemin föreslagit en modell för jobbskapande kallad Tillväxtjobb. Modellen passar som hand i handske för att jobbet med regeringens tre första mål ovan. Om och när dessa infrias så följer de båda sista efter på ett naturligt sätt. Tillväxtjobb innebär att företag anställer en person på deltid (30%) och kompetensutvecklar denne på resterande tid (70%) på plats i företaget. Arbetstiden ökas gradvis och utbildningstiden minskas, med målet att nå 100 procent arbetstid efter 18 månader. Personen får en kompetensutbildning som stärker den anställdes roll i företaget, och små företag kan ta rimliga steg i den kritiska tiden med sina första anställda. Modellen påminner om lärlingsjobb men är tänkt att tillämpas över alla branscher och tjänstesektorer.
Utmaningar och Förväntningar
Att implementera de nya integrationsmålen och stödja modeller som Tillväxtjobb kommer att kräva samordnade insatser från flera olika sektorer. Arbetsmarknads-, utbildnings-, social- och näringsdepartementen måste arbeta tillsammans för att skapa hållbara lösningar. Med tanke på de nuvarande höga arbetslöshetssiffrorna, särskilt bland utrikes födda, är det avgörande att nya strategier testas och utvärderas snabbt.
Företagarförbundets modell erbjuder ett konkret sätt att överbrygga gapet mellan utbildning och arbetsmarknad, och dess breda tillämpning över olika branscher gör den särskilt attraktiv. Om Tillväxtjobb kan skalas upp och integreras i nationell politik, finns det potential för betydande framsteg i kampen mot arbetslöshet och för ökad integration.
Framtida Steg
Regeringen kommer att behöva noggrant övervaka och justera sina strategier baserat på den feedback som erhålls från olika intressenter, inklusive småföretagare och arbetsmarknadsexperter. Den kommande rapporten från Elin Landell den 31 maj 2024 kommer att kunna spela en avgörande roll i att forma dessa åtgärder. Och därefter är samarbete mellan offentliga och privata sektorer avgörande för att säkerställa att de nya integrationsmålen inte bara förblir på papper, utan också blir verklighet för tusentals människor i Sverige.
Mats Assarsson, Förbundsordförande, Företagarförbundet (FF)