Råd för dig som handlar med Ryssland

Handel ryssland

Sanktioner mot Ryssland

På grund av Rysslands invasion av Ukraina så har EU infört sanktioner mot Ryssland. Om ditt företag bedriver handel med Ryssland kan du påverkas av restriktionerna.

Sanktionerna gäller för försäljning, leverans, överföring och export av många varor och tjänster.

Exportförbud

  • Det är förbjudet att sälja eller exportera varor, teknik och tillhörande tjänster för oljeraffinering (vissa varor i kapitel 84 och 85 i EU:s tulltaxa). Men det är möjligt att ansöka om undantag under vissa villkor, se nedan.
  • Exportförbud för alla varor, teknik och tillhörande tjänster i kapitel 88 i EU:s tulltaxa. Det omfattar bland annat produkter som används i flyg- och rymdindustrin. Inga undantag medges.
  • Förbud att exportera varor och tjänster till vissa oljeprojekt. Men det är möjligt att ansöka om undantag under vissa villkor, se nedan.
  • Förbud att exportera vissa maskiner och tillhörande tjänster till Belarus. Men det är möjligt att ansöka om undantag under vissa villkor, se Sanktioner mot Belarus
  • Förbud att exportera varor, teknik och tillhörande tjänster till icke-regeringskontrollerade områden i Donetsk eller Luhansk oblast för användning inom sektorerna transporter, telekommunikation, energi samt prospektering och produktion av olja, gas och
  • mineralfyndigheter. Undantag kan beviljas, se nedan.

Läs mer på verksamt.se

Läs mer om sanktioner på kommerskollegiums sajt här

Sanktioner mot personer, såsom frysta pengar eller andra ekonomiska resurser

Finansiella sanktioner

Vad gäller för sanktioner mot personer med anknytning till Ryssland och ekonomiska resurser? Finansinspektionen ansvarar för finansiella sanktioner gentemot personer och tillgångar.

Restriktioner för produkter med dubbla användningsområden (PDA)

Produkter som kan användas i det civila men samtidigt är tjänliga för krigsindustrin är begränsade exportvaror till länderna i konflikten. Läs mer nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr