Småföretagare drabbas hårt av den globala osäkerheten. En färsk undersökning från Företagarförbundet visar att många upplever både ekonomisk press och ökade hot från brottslighet och cyberattacker.
När världen gungar påverkas även de minsta kugghjulen i ekonomin. En ny medlemsenkät från Företagarförbundet, genomförd i mars 2025, visar att en tredjedel av Sveriges småföretag upplever att det globala säkerhetsläget påverkar deras verksamhet. Pandemier, krig och ekonomiska kriser får nu tydliga avtryck även i det lokala näringslivet.
Hälften av företagen i undersökningen uppger att de märker av ökade kostnader som en direkt följd av den oroliga omvärlden. Det handlar inte bara om höjda priser på varor och tjänster – även utgifter för säkerhetslösningar och försäkringar har blivit en del av vardagen för många småföretagare.

– Många av våra medlemmar känner sig pressade från flera håll samtidigt, säger Dennis O Krook, talesperson för Företagarförbundet. Vi ser en tydlig trend där tryggheten i företagsklimatet urholkas.
Samtidigt är hotet från brottslighet ständigt närvarande. Över 20 procent av de tillfrågade företagen har under de senaste tre åren drabbats av inbrott eller skadegörelse. Nästan lika många vittnar om att det inte bara skett en gång – utan att brott blivit ett återkommande problem. Det skapar oro: en tredjedel av företagarna säger sig vara ganska eller mycket oroliga för att utsättas för brott som inbrott, rån eller sabotage.

Men det är inte bara fysiska intrång som skrämmer. Undersökningen visar att hela 66 procent av företagen har blivit utsatta för bluffakturor eller andra former av bedrägerier. Trots detta saknar många en fullständig strategi för att hantera dessa hot. Drygt 75 procent säger att de har en strategi – helt eller delvis – men det finns fortfarande ett stort behov av tydligare vägledning och stöd.
Än mer oroande är att var fjärde företag redan fallit offer för cyberbrott som hacking, phishing eller dataintrång. Konsekvenserna är allvarliga: driftstopp, ekonomisk utpressning, förlorad data och dataläckage är några av de vanligaste följderna.

– Digital säkerhet är inte längre ett tillval. Det är ett måste, säger Dennis. Men tyvärr ser vi att många företag saknar resurser eller kunskap för att skydda sig tillräckligt.
Undersökningen visar att antivirusprogram, brandväggar och molnlagring är vanliga skyddsåtgärder – men långt ifrån alla använder dem. Bara hälften av de svarande har en försäkring som täcker cyberbrott eller annan brottsrelaterad förlust.
Majoriteten av respondenterna driver företag med en till två anställda, vilket ytterligare understryker deras sårbarhet. Med begränsade resurser är det svårt att stå emot både yttre hot och nya typer av brottslighet.
Företagarförbundet efterlyser nu större fokus på småföretagens säkerhet från politiskt håll.
– Om vi vill ha ett levande näringsliv i hela landet måste vi ta småföretagens trygghet på allvar, avslutar Dennis Krook.