NYTT FÖRSLAG kan rädda småföretagare från konkurs!

henrik Kristensen ochg MR

Krispaketet som tagits fram av Regeringen och Svenskt Näringsliv har fokus på storföretagen. Några av förslagen fungerar också som hjälp för mindre företag men låneerbjudandet från Riksbanken missar 800 000 småföretagare med bred marginal tyvärr.

Många småföretagare har kritiserat låneerbjudandet från Riksbanken i statens krispaket. Företagarförbundet har talat med ekonomie doktor Henrik Kristensen, vd på Reguity Group AB som varit en av kritikerna, men som också presenterat en lösning.

Henrik säger:

Om företagaren lånar av Riksbankens generösa miljarder via bankerna ökar skuldsättningen i balansräkningen och när ytterligare kostnader drabbar företaget närmar sig kravet på kontrollbalansräkning med likvidationsplikt och i värsta fall konkurs snabbare. 

Förslag som kan ge småföretagare möjlighet att låna på Schyssta villkor i krisen.
Intervju med Henrik Kristensen, Ekonomie Doktor och vd på Reguity Group

Det är detta som tusentals småföretagare reagerat på och menar att Riksbankserbjudandet i sin nuvarande form vänder sig enbart mot storföretagen som har säkerheter att låna på.

En bättre lösning för både stat och företagare. 

Henrik Kristensens och Företagarförbundets förslag är istället att flytta över ett par hundra miljarder till exempelvis Almi som får lov att låna ut pengarna till lägsta möjliga ränta genom ett ”konvertibellån” Konvertibellånet kan senare omvandlas till en preferensaktie med återköpsklausul

Man kan säga att Almi blir tillfällig delägare i företaget tills dess att lånet återbetalts. säger Henrik.

Skillnaden på detta förfarande jämfört med att låna mot säkerhet i bank är att i detta förslag, anpassat för småföretagare, blir företaget den säkerhet för lånet, istället för hos banken där företagaren måste gå in med personliga säkerheter i de flesta fall.

Denna lösning skyddar statens och skattebetalarnas utlånade pengar utan att sätta företagaren i en akut ansvarsposition. Samtidigt som staten kan rädda tiotusentals företag från att gå i konkurs. Avslutar Henrik.

Företagarförbundet har uppvaktat Regeringen och hoppas genom dialog få till stånd lösningen innan företag börjar ansöka om konkurser.

Vi kräver samtidigt en ansvarig småföretagarminister som enbart har småföretagares bästa för ögonen i denna kris! 

Mathias Rebane
Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

4 svar

  1. Staten erbjuder oxå uppskjuten skatt upp till ett år, MEN till en ränta på 6%…
    Är det ocker??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr