När ska man byta till aktiebolag?

josefsson_fredrik 003b

Funderar du på att byta från enskild firma till aktiebolag? I så fall finns det några saker att ta hänsyn till och fundera över. Fredrik Josefsson, ansvarig för entreprenörskap och tillväxtbolag på SEB, berättar mer.

Av vilka skäl kan det vara klokt att ombilda från enskild firma till AB?

– Det kan skilja sig åt beroende på situation, säger Fredrik Josefsson. Det kan till exempel handla om att verksamheten växer i omfattning eller att du ska anställa. Kanske vill du minska de privatekonomiska riskerna genom att tydligt separera din egen ekonomi och företagets.

Vad ska man tänka på?

– När du byter från enskild firma till aktiebolag är det viktigt att du bildar det nya aktiebolaget och avslutar din enskilda firma på rätt sätt. I samband med bytet är det flera saker du behöver tänka på, till exempel när det gäller skatter och hur du hanterar bokföringen i den enskilda firman och det nya företaget. En ombildning kan vara ganska komplicerad, så det är bra att ta hjälp av en redovisningskonsult.

Kan ett aktiebolag uppfattas som trovärdigare?

– Ja, det är möjligt att ett aktiebolag kan uppfattas som mer trovärdigt än en enskild firma i vissa branscher och upphandlingssammanhang, säger Fredrik Josefsson. Aktiebolag har ofta en tydligare struktur, formell organisation och ansvarsfördelning, vilket kan öka förtroendet hos affärspartners och i offentliga upphandlingar. Det kan också signalera stabilitet och långsiktig verksamhet jämfört med en enskild firma där företagarens personliga och affärsmässiga ansvar är mer integrerade.

När i tiden är det smart att byta bolagsform? Vid årsskiftet?

– Beslutet bör snarare baseras på företagets specifika behov och omständigheter än en särskild tidpunkt på året, säger Fredrik Josefsson. Det kan vara smart att överväga bolagsformändring när det finns förändringar i verksamheten, ägarstrukturen eller skattemiljön. Dock är det viktigt att vara medveten om administrativa och skattemässiga konsekvenser som kan uppstå vid bolagsformändring. Konsultera alltid med en revisor eller skatteexpert för att få skräddarsydd rådgivning baserad på företagets situation.

Text: Stefan Hedner

Foto: SEB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr