Moderaternas utskottsinitiativ kräver fyra veckorsgaranti för stöd

Glasses on the table in an restaurant

Oppositionen kräver att regeringen inför en fyraveckorsgaranti för behandling av krisstöden.

– Det är orimligt att företag mitt i en kris ska behöva vänta sex månader, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT

Riksdagens finans- och näringsutskott har under torsdagen riktat skarpa uppmaningar till regeringen om att agera i flera frågor som handlar om krisstöd till företag. Bland annat gällande att stöden betalas ut för långsamt.

Oppositionen med de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna krävde att ansökningar om korttidspermittering, som handläggs av Tillväxtverket skalla kunna garanteras bli behandlade inom fyra veckor. Regeringspartierna tillsammans med vänsterpartiet gick emot förslaget.

– Företagen har först trott i en månad på ministern som håller en pressträff, sedan dröjer det flera månader innan beslutet fattas, och sedan när man kan söka stödet måste man vänta, säger Elisabeth Svantesson.

Utskottsinitiativet omfattar även ett förslag om att införa en skärpt straffbestämmelse för permitteringsstödet, som innebär att den som lämnar oriktiga uppgifter eller på annat sätt anmäler förhållanden som inte stämmer i ansökan kan dömas för brott. Detta för att förhindra att bedragare och kriminella nätverk tillskansar sig stödpengar.

En sådan straffbestämmelse finns i lagen om omställningsstöd.

Ett tredje förslag som vann majoritet var att göra omställningsstödet mer träffsäkert så att det kan hjälpa restauranger, hotell, frisörer och taxichaufförer och andra genom att inkludera även fasta lönekostnader.

Läs mer på aftonbladet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr