Under det senaste decenniet har svenska elkunder betalat omkring 150 miljarder kronor till Svenska kraftnät i så kallade flaskhalsinkomster – avgifter som uppstår när elpriserna skiljer sig mellan olika elområden. Dessa intäkter, som egentligen är avsedda för att förbättra elnätet och minska dessa prisskillnader, har vuxit i en takt som långt överstiger myndighetens kapacitet att investera dem. Stora delar av pengarna ligger nu outnyttjade, och kritiker menar att det är hög tid att återföra dem till svenska elkonsumenter.
Flaskhalsinkomsterna skenar – men pengarna används inte
Fram till 2020 var flaskhalsintäkterna en marginell del av Svenska kraftnäts ekonomi. Men i takt med att elpriserna sköt i höjden under energikrisen och inflationens påverkan på energimarknaden, har även dessa intäkter ökat kraftigt.
Syftet med flaskhalsinkomster är att finansiera utbyggnaden av elnätet och förbättra överföringskapaciteten mellan landets elområden. Men enligt Expressens ledarredaktion har intäkterna blivit så omfattande att myndigheten inte hinner eller kan använda dem i tillräcklig takt. Istället har miljarderna ackumulerats i Svenska kraftnäts kassor.
Ökad export till Danmark – på bekostnad av svenska elkunder?
Samtidigt som Svenska kraftnät har svårt att investera sina intäkter i svenska elnät, planerar myndigheten att öka elöverföringen till Danmark genom nya kraftkablar. Enligt kritiker kommer detta leda till att elpriserna i Sverige stiger ytterligare, då svensk el i större utsträckning säljs utomlands istället för att gynna svenska hushåll och företag.
Industriföreträdare har reagerat starkt på utvecklingen och menar att Svenska kraftnät borde prioritera den svenska marknaden innan nya internationella projekt genomförs.
– Det är anmärkningsvärt att en svensk myndighet agerar på ett sätt som riskerar att försämra det svenska elpriset, menar ledarsidan.
Krav på att Ebba Busch agerar
Eftersom energi- och näringsminister Ebba Busch är ytterst ansvarig för Svenska kraftnäts verksamhet, riktas nu uppmaningar till henne att se till att överskottet kommer svenska konsumenter till del.
Ledarredaktionen påpekar att en återbetalning av delar av flaskhalsintäkterna gjordes under energikrisen 2022–2023, då svenska hushåll och företag fick ekonomiskt stöd. En liknande åtgärd borde nu övervägas för att lätta den ekonomiska bördan för elkunder i en tid av fortsatt höga elpriser.
Frågan som nu ställs är om regeringen kommer att agera – eller om miljarderna fortsatt kommer att samlas på hög utan att komma svenska elkunder till nytta.