Krångliga regler kostar småföretagarna miljarder varje år

regelkrångel2

Det finns idag runt en miljon företag i Sverige. De allra flesta är småföretag, runt 73 procent av dem är enmansföretag och ytterligare 23 procent har 1-9 anställda. Väldigt få företag är stora, endast 0,1 procent av de svenska företagen har fler än 250 anställda.

Så hur påverkas då svenska småföretagare av nya lagar eller gamla krångliga regler? Antag att företagaren förväntas rapportera in något till staten och det kräver att man läser och sätter sig in i blanketter. Eller att en ny lag träder i kraft, som säg nu aktuella GDPR. Om själva lagen eller reglerna är onödigt krångliga, svåra att förstå för en genomsnittlig företagare så tvingas denne lägga mer tid än vad som skulle krävas ifall informationen var bättre eller lagar/regler tydligare och enklare skrivna.

Vad är regelkrångel?
Företagare kallar detta för regelkrångel. Ibland är det ett resultat av jurister och byråkrater som utformat reglerna för att de ska täcka in alla tänkbara kryphål. Texterna sväller och sväller och granskas sällan utifrån hur lättläst och enkelt den är. Vissa myndigheter är bättre än andra på att göra sin information tydlig, Skatteverket brukar framhållas som ett bra exempel medan skattelagstiftningen snarast är ett skräckexempel på komplexitet och regelkrångel.

 

Hur påverkar regelkrångel företagen?
Så vad spelar regelkrångel för roll? Det är väl en kostnad man får ta om man vill driva företag? Nja, vi bör även se det ur ett samhällsperspektiv. Antag att alla våra en miljon företag, stora som små – på grund av slarvigt skrivna lagar och regler eller informationsmaterial som inte är genomarbetade – tvingas lägga två timmar extra per år på administration. Lågt räknat är detta då en kostnad på 1000 kr per företag.

…och hur påverkar det hela samhället?
Eller för hela företagarkollektivet – 1000 miljoner, alltså en (1) miljard kronor. Nu läggs inte så lite som två timmar på regelkrångel varje år. En undersökning SKOP gör på uppdrag av Näringslivets Regelnämnd NNR visar att andelen företagare som anser att det blivit krångligare har ökat från 15 procent i mars/april 2014 till 29 procent i mars/april 2018. Inget bra betyg för regeringen som gick till val på att minska regelbördan.

6 timmar i månaden i onödan…
En stor majoritet (69 procent) av de som svarade i undersökningen instämmer helt eller delvis i påståendet att det tar mycket tid att uppfylla alla regelkrav. I en tidigare undersökning uppskattade 60 procent att de skulle kunna spara 6 timmar i månaden om reglerna blev enklare. Sex timmar i månaden motsvarar nästan två arbetsveckor per år! Det kostar med vår kalkyl 3 miljarder kronor i månaden. Eller 36 miljarder på ett år.

Ett vallöfte som på allvar förenklar
Inför varje val lovar politikerna regelförenklingar. Det är på tiden att de också levererar. Svenska småföretagare ska inte slösa bort sin dyrbara arbetstid för att myndigheter och lagstiftare inte orkar skriva enkla och tydliga regler. Tänk om vi kunde investera 36 miljarder kronor varje år i att utveckla företagen istället. Fundera över vad det skulle innebära för tillväxten och jobben i Sverige.

Mats Assarsson,
ordf Företagarförbundet Fria Företagare

Länk till ekonomifakta

Länk till undersökningen

2 svar

  1. Är det inte för få regler eftersom de kriminella lever bra på att fuska? Det är lika många miljarder som försvinner där. Jag lägger gärna några timmar i månaden på regler om jag vet att de kriminella försvinner. Blir rättvis konkurrens då. Om man inte hinner eller kan så kostar det inte mycket att anlita en redovisningskonsult.

  2. Håller med om att GDPR mfl lagar är nästan omöjliga att förstå sig på för en lekman.
    Det som händer är att osäkra företagare väljer att överimplementera. Kanske väljer man t.ex. göra en tjänst dyrare och/eller krångligare genom att inte spara personuppgifter som man egentligen skulle ha behövt för att bedriva verksamheten på ett effektivt sätt. Eller kanske anlitar man onödig juridisk rådgiving.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr