I snart 9 månader har Tillväxtverket haft problem med att administrera och hantera ansökningarna om korttidspermittering. I mer än 9 månader har företag lånat ut pengar och betalt löner till de anställda som korttidspermitterats med löfte om att ersättas från staten.
I 9 månader har de gjort detta utan ränta. De som behöver låna för att kunna låna ut till staten, kan få låna av staten, men till 3,5 procents ränta…
Korttidspermittering är inte ett stöd TILL företagen, det är ett stöd FRÅN Företagen
Varför envisas politiker att hela tiden kalla detta ett stöd till företagen? Det är ett stöd till den anställde, ett stöd för att hålla nere arbetslösheten, ett stöd för att undvika utarma A-kassan! Ett stöd för hela samhället då konsumtionen hålls ju fler som har jobb och inkomst kvar. Detta tjänar hela Sverige på. Det är bra!
Men stödet utmålas att vara från staten och från skattebetalarna TILL FÖRETAGEN. Det stämmer inte.
Företagen är nämligen en av tre parter som betalar detta stödet till de anställda. Den permitterade tiden ersätts nämligen av dels staten, dels av företagen och dels av den anställde själv.
För företagen hade det varit billigare att avskeda och skilja sig från de anställda än att korttidspermittera dem. Missförstå inte, det är inget företagen hade önskat, då man självklart vill ha kvar sina anställda och den kompetens man tillsammans byggt upp, men det hade fortfarande varit billigare att skiljas från dem i pandemin. I synnerhet då det visat sig att företagen utöver att ta en del av kostnaden, också skulle låna ut hela lönesumman till staten utan ränta under, för många företag, lång tid.
”Grunden är att Tillväxtverket kommer att göra en bedömning som kommer att vara generös, men i det här läget ha en koppling till coronavirusets härjningar” sa Tim Brooks, chef för Tillväxtverkets avdelning för företag, till TT den 17 mars 2020.
Blev det så? – Granskar Tillväxtverket generöst?
Det enkla svaret är nej. Småföretagen skall efter ansökan skicka in avstämningar, avstämningar som Tillväxtverket granskar så till vida ”ogeneröst” så att om någon har jobbat mer än 2 procent mer jämfört med vad företagaren uppskattade vid ansökan, så skall HELA det ansökta beloppet betalas tillbaka. Småföretagare efter småföretagare vittnar om denna behandling, en behandling som är direkt företagarfientlig.
Är du sjuk på dagen du skulle göra avstämningen och fokuserar på att bemanna din blomaffär eller lösa personal som skall täcka upp i köket så straffas du och förlorar allt som du har lånat ut gratis till staten. Är detta proportionerligt skäligt? Har Tillväxtverket IT problem så att webbsidan för avstämning ligger nere så drabbas du och riskerar att diskvalificeras och att inte få tillbaka dina utlånade pengar. Hur var det med Tim Brooks löfte om generös behandling? Var det detta han menade?
Nej, det är ett förfarande som är allt annat än generöst.
- Det är fiskalt.
- Det är osolidariskt.
- Det är orättvist.
- Det är företagarfientligt.
- Det är maktmissbruk.
- Det är skadligt för förtroendet för myndigheter.
- Men värst av allt! I och med detta försvinner arbetstillfällen. I en tid då fokus borde vara på att skapa jobb!
Det är aldrig försent…
Jo för många företag är det faktiskt försent, för de har lånat ut så mycket pengar under så lång tid nu att de inte klarade uppgiften, de har tvingats sätta företaget i konkurs, med långt högre skulder, många personliga, tack vare löften om stöd som uteblev, än om de satt företaget i konkurs redan för 9 månader sedan.
Men för de som fortfarande kämpar kan regering och myndigheter fortfarande göra rätt. Enligt Tillväxtverket är det nu 5000 företag som inte expierats och som väntar på besked om sina stödpengar. 5000 företag med tillsammans upp emot 25-30.000 anställda! Tänk om situationen hade drabbat Volvo med sina 25.000 anställda, då hade en delegation med näringsministern i spetsen besökt Volvo, ursäktat sig och bedyrat sin omedelbara hjälp för ett av Sveriges viktigaste industriföretag. I ett land som strävar efter jämlikhet och rättvisa borde rimligtvis småföretagare bestående av frisörer, caféägare, bilverkstäder, och städföretag förtjäna samma respekt och behandling som exempelvis Volvo? Men pandemin har tydligt visat att det inte sker ännu. Regeringen bör och kan därför ändra på det och kräva en rättvis och generös bedömning från Tillväxtverket av dessa företag. Tillväxtverket kan då återgå till det löften från ifjol. Och istället för att sänka företag och arbetstillfällen, tjänster och service i hela landet, kan vi tillsammans börja bygga upp Sverige genom att skapa jobb och välfärd. Det är nämligen i de små och medelstora företagen 4 av 5 jobb skapas och om inte hjälps ur den skuldfälla som Tillväxtverket skapas så är regeringen svaret skyldiga – var skall jobben skapas?
Med bästa småföretagarhälsningar
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson