Många privatpersoner och företag försöker aktivt minska sitt ekologiska fotavtryck. Ett sätt kan vara att klimatkompensera – det vill säga investera i åtgärder eller projekt som fångar upp motsvarande mängd koldioxid på annan plats. Till exempel genom trädplantering eller investeringar i förnybar energi i andra delar av världen.
Kritikerna menar att klimatkompensation lätt blir en genväg, där man betalar för att slippa förändra sitt faktiska klimatavtryck. Det kan också vara svårt att veta om projekten man investerar i verkligen skapar den nytta som utlovas, då det ofta finns brist på både uppföljning och transparens.
Samtidigt kan klimatkompensation vara ett steg i rätt riktning, särskilt om det kombineras med konkreta åtgärder i den egna verksamheten. För småföretag handlar det ofta om att se över transporter, energiåtgång, inköp och materialval. Där kan verkliga förändringar ge både klimatvinster och lägre kostnader.
Företag som vill klimatkompensera bör se till att välja seriösa aktörer och vara tydliga i sin kommunikation.Kompensation ska vara ett komplement till andra åtgärder, inte ett alibi. I en tid där hållbarhet ges allt större tyngd kan det vara en stor konkurrensfördel att arbeta aktivt och ärligt med den egna verksamhetens påverkan på miljön.
Att tänka på vid klimatkompensation
- Minska egna utsläpp först. Klimatkompensera sedan för de utsläpp som inte går att undvika.
- Välj ett långsiktigt projekt som håller vad det lovar och som har mätbara och spårbara resultat.
- Säkerställ att projektet inte ger negativa effekter, som att människor tvingas lämna sina hem för att ge plats åt trädplanteringar.
Text: Stefan Hedner
Bild: Pexels.com