Efter drygt nio månader med kritik mot Tillväxtverkets från Företagarförbundet, Svenskt Näringsliv, Visita och andra företagarorganisationer kallar nu Näringsminister Ibrahim Baylan till sig ledningen för Tillväxtverket. Frågorna vi ställer oss är två.
Nummer ett handlar om vad mötet kommer resultera i för lösning så att alla de företag som lånat ut pengar till staten i form av löner till anställda som till dels skall betalas med korttidsnstödspengar. Många företag har redan gått under då de inte klarat finansiera utlåningen till staten och andra behöver få skulden betald nu för att inte gå i konkurs.
Uppdrag granskning hade på tisdagen ett inslag som visade att upp emot 5000 företag har överklagade ärenden som Tillväxtverket lagt i en hög utan att skicka dessa vidare till förvaltningsrätten. Tillväxtverket har egenmäktigt satt dessa företag i en djupt besvärlig situation och till och med drivit företag i konkurs genom detta förfarande. Till Deras försvar skall sägas att de fick en uppgift som var enormt stor utan förvarning då de sattes att hantera alla dessa korttidsstöd för snart ett år sedan. De har också klarat av över 80.000 ärenden och 5000 kan i sammanhanget låta lite. Endast 6 procent? Men då måste man förstå att dessa 5000 företag består av människor och anställda. Upp emot 25-30.000 anställda riskerar sina jobb och småföretagarna riskerar sin livsverk och sin familjs födkrok. Vi skickar med frågan till Näringsministerns möte – Vad vill Tillväxtverkets ledning säga till dem?
Den andra frågan handlar om varför det tog sån tid för Näringsministern att ta fatt i frågan om missnöjet? Först efter nio månader av ständiga påpekanden, öppna brev, debattinlägg från Företagarförbundet och andra organisationer, reagerar Ibrahim Baylan? Först när samhällsprogrammet Uppdrag Granskning lyfter frågan till en bredare publik – hans eventuella väljare, så lyfter han luren och talar med sin myndighetschef? Är det inte märkligt? Att man som regering med Finansminister Magdalena Andersson och Näringsministern i spetsen ger en av sina myndigheter – Tillväxtverket en enormt stor uppgift, knappt utan förberedelsetid, och därefter inte stämmer av med dem då och då hur det går med denna uppgift? Att man inte har den omsorg och förståelse för sin myndighet och den börda man lagt, utan bara kör huvudet i sanden, håller tummarna och hoppas att de klarar av den?
I en företagares ögon är det ett mycket märkligt ledarskap.
Mathias Rebane,
Näringspolitisk talesperson Företagarförbundet