Göteborg startar batteriutbildning

Mechanical engineering team working in robotic technology lap for research and develop for manufacturing automation and robotics.

2026 skall en så kallad Gigafactory stå klar i Torslanda i Göteborg och börja producera batterier till ca 500.000 Volvo och Polestar bilar årligen.

Satsningen som leds av Northvolt och Volvo gemensamt kommer att kräva 3000 anställda med olika batterikomptens.

Därför söker nu Novo Energy chefer och specialister på en lång rad områden, både till det särskilda forsknings- och utvecklingscentret och till själva fabriken. För att locka globalt pekar företaget på fördelar som ”tjänstepension, fri sjukvård och föräldraledighet – liksom anställningsskydd och vidareutbildning”. Ytterligare ca 2000 maskinoperatörer kommer att krävas för att producera litiumjon batterierna.

Därför startar Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen en batteriutbildning och satsar vardera upp till 45 miljoner konor till skolan.

Det kommer att krävas ingenjörer av olika slag, men samtidigt räcker det för många tjänster med en gymnasieutbildning eller med en kompletterande yrkesutbildning. Syftet med skolan är inte att enbart försörja Novo Energy, utan att utbilda människor med batterikompetens till alla andra satsningar som sker runt om i Sverige.

Om beslutet om en särskild ”batteriskola” säger han:

– Kompetensförsörjningen är förstås jätteviktig. Där vill vi se satsningar, och det är ju inte bara vi som behöver anställa i Göteborgsområdet, efterfrågan är stor från flera håll.

läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr