Brottsligheten kostar företagen nästan 100 miljarder per år. En summa som är svår att sätta i ett sammanhang, men översatt per företag så är det drygt 80.000 kr per företag. För många små företag är detta skillnaden mellan vinst och förlust.
Nu är det dags att gå från ord till handling och få bukt med gängkriminalitet för företagens och Sveriges skull!
Men gängbrottslighet är inte de enda brotten som utsätter företagen för svårigheter och hämmar deras verksamhet och möjligheter till jobbskapande.
Bedrägeribrott
Tusentals företagare drabbas av bedrägerier varje år och förlorar stora belopp till bedragare i Sverige och från andra länder. Detta drabbar även privatpersoner. Den orättvisa skillnaden är att bankerna har större ansvar i att ersätta privatpersoner jämfört med företag vid tillfällen då bankkonton tömts. En orimlig orättvisa som måste åtgärdas.
Konkret förslag:
- Ställ samma krav på bankers ansvar oavsett em den drabbade har ett personnummer eller organisationsnummer
Gängkriminalitet
Mängder av unga människor hamnar i gängkriminalitet för att skolan inte är en plats där de finner trygghet och mening idag, samtidigt som en anställning utan kunskaper från skola är avlägset långt borta. Här kan tillväxtjobb skapa både meningsfull tillvaro, samtidigt som individen kompetensutvecklar sig med hjälp av en mentor på arbetsplatsen. Unga människor kan börja bygga en legal meningsfull tillvaro i samhället och inte frestas att ansluta sig till kriminella gäng.
Konkreta förslag:
- Utnyttja Företagarförbundets förslag ”tillväxtjobb” för att ge unga ett meningsfullt alternativ till gängkriminalitet
- Tillsätt fler resurser till polisen och rättsväsendet och prioritera preventivt arbete mot brott mot företag.
Inbrott / stölder
Internationella stöldligor har som ”brottsidé” att genomföra stöldräder och inbrottsräder för att därefter snabbt forsla stöldgodset ut ur landet. Tullverket saknar befogenheter och resurser att stoppa stöldgodssmugglingen.
Konkreta förslag:
- Ge tullverket ökade resurser för att stoppa exporten av stöldgods
- Justera lagen om smuggelbrott så att denna ger ett kraftfullare stöd för Tullverket att stoppa stöldgods från att lämna landet.
Cyberbrott
På senare år har Cyberbrotten dessvärre seglat upp som alltmer närvarande hot för småföretagen som ofta är dåligt skyddade för olika typer av dataintrång, ransomware eller andra digitala bedrägerier.
Konkret förslag:
- Inrätta en Cyberkrim-enhet hos polisen som kan erbjuda bredare och bättre kunskap om preventivt arbete på företagen mot cyberkriminalitet.
Ett tryggt samhälle ger individer förutsättningar för att tänka fritt och kreativt. Det gynnar företagande. Därför är all typ av otrygghet ett hot och hinder för företagande. Utan en trygg miljö kan inte företagandet frodas och därmed minskar också möjlighet till jobbskapande. Med en pålitlig brottsbekämpning och gediget brottsförebyggande arbete från alla samhällsaktörer skapas ett gynnsammare företagsklimat och nya jobb.