Friskvårdsbidraget – en sjukt bra möjlighet

woman-1284656_1920

Med en dryg månad kvar av året kan det vara idé att fundera kring eventuellt friskvårdsbidrag. Än finns det möjlighet att erbjuda dig själv och dina anställda friskvårdsbidrag för 2023.

Du som är egenföretagare och driver verksamheten som aktiebolag kan låta företaget betala viss friskvård för dig själv och dina anställda. Friskvårdsbidraget är alltså en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde och som du som arbetsgivare inte ska göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på. Men det krävs att:

  • Förmånen är av mindre värde (max 5 000 kr per person och år).
  • Förmånen riktar sig till hela personalen.
  • Förmånen inte kan bytas mot pengar.

Viktigt att tänka på är att du som företagare kan ge ett friskvårdsbidrag som är högre än 5 000 kr, men då ska den anställde förmånsbeskattas för hela bidraget och inte bara den del som överstiger det skattefria beloppet.

Enligt Skatteverket räknas de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter som skattefria. Exempelvis kan friskvårdsbidraget användas för inköp av gymkort, lag- och motionssporter som padel, tennis, golf och skidåkning, samt medlemskap på träningssajt eller app för exempelvis yoga, motion, viktminskning eller rökavvänjning. Även ren friskvård som massage, fotvård och akupunktur är godkänd. Däremot kan bidraget inte användas för inköp av utrustning, som exempelvis löparskor.

Har du avvaktat med beslut om friskvårdsbidrag tidigare i år kanske du så här dags på året kan se om det finns utrymme i företaget – antingen för i år eller till nästa år. Det är naturligtvis även viktigt att du och dina anställda hinner utnyttja bidraget, då aktiviteterna – eller exempelvis gymkorten – ska vara betalda under det inkomstår då bidraget erbjuds. Outnyttjade friskvårdsbidrag kan inte flyttas till kommande år.

Avslutningsvis är friskvårdsbidraget en utmärkt möjlighet att träna eller motionera ”med lite rabatt”. För det enskilda företaget finns också vinster som nöjdare och friskare anställda, en minskad sjukfrånvaro och kanske till och med piggare och effektivare medarbetare.

Läs mer om friskvårdsbidraget hos Skatteverket.

Text: Stefan Hedner

Bild: Pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr