Företagen är överlevare

頭を抱えるサラリーマン

– Bolagen har betydligt bättre överlevnadsförmåga än vad vi trodde i våras, säger Anders Gullesjö, chef för företagsutlåningen på Danske Bank Sverige till TT

När Pandemin slog till i våras var det många som spådde dommedagen för många företag. Statistiken visar nu att färre konkurser än vänta har skett hittills. Och bankernas ser att företagens akuta behov för lån till drift har varit lägre än väntat.

– Statsstöden har haft stor påverkan, säger Anders Gullesjö och pekar bland annat på företagens respit med att betala skatter, något som kan komma surt efteråt nästa år när den uppskjutna skatten ska in.

Men faran är långt ifrån över

Eftersom olika stöd har hålla företagen under armarna så väntar nu många på en eventuell förlängning av framförallt permitteringsstödet om de inte skall besluta om personalnedskärningar. De siste september är det tre månader till årsskiftet, och därmed också den normala varsel och uppsägningstiden för företag om de måste göra sig av med anställda.

– De måste se om sitt hus, få ner kostnaderna. Då är min gissning att de tvingas till uppsägningar, säger Gullesjö.

Men i grunden tror han att efterfrågan på företagens produkter är på väg upp nu under hösten, det är den försiktiga känsla han får från företagskunderna, inte i alla branscher, flyg- och besöksnäring lär ha det tufft en bra tid framöver.

https://tt.omni.se/bankchef-ser-lagre-kreditforluster-an-befarat/a/x3RA6QL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr