Enskilda firmor blir fortsatt utan stöd- trösklarna är för höga!

3sp 19 Mathias

Efter 8 månader av påtryckningar för att även de minsta företagen, de enskilda firmorna behövde hjälp att överleva i krisen så sjösattes att ”omsättningsstöd”. Det har varit öppet att söka sedan den 10 november och totalt sökte 3672 företag de första två veckorna enligt SVT.

Men gränsen för att ta del av stödet är att man måste ha tappat mellan 30-50% av sin omsättning. Vilket för ett tjänsteföretag ofta redan inneburit konkurs.

Stödmodellen visar på regeringens oförmåga att försöka förstå de små företagens problematik på riktigt, utan man gör det enkelt för sig och överför sin storföretagspolitik på de minsta företagen vilket visar sig vara ineffektivt om man avsåg att hjälpa företagen, men effektivt om avsikten var att försöka låta bli att betala ut stöd. Säger Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

I ett inslag i SVT nedan beskriver en frisör sin problematik med sin enskilda firma som inte får stöd medan hennes kollega som hyr stolen jämte henne har ett aktiebolag och kunnat flera olika stöd.

– Gör man ett stöd som baserar sig på fasta kostnader så är det vanligare att större företag kan söka. Enskilda näringsidkare har ofta bara sin lön och tappar man den, ja då står man där med en personlig ekonomi i kras. Det kan bli fruktansvärda livsöden, säger Patrick Krassén, Företagarna till SVT.

Näringminister Ibrahim Baylans svar till den orättvist behandlade frisören är att:

– Sedan förstår jag att det är väldigt besvärliga tider. Men vi ska komma ihåg att det vi nu gör, med skattebetalarnas pengar, för att mildra krisen har effekt. Vi måste också vara ärliga och säga att trots de enorma stödpaketen vi har så kommer det att bli negativa konsekvenser av en pandemi och kris vi aldrig varit med om tidigare, säger han till SVT Nyheter.

Vad Näringsministern inte verkar förstå är att frisören med sin enskilda firma och hennes närmare 1 miljon småföretagarkollegor runt om i Sverige också är skattebetalare…

Tänk om de startade ett Småföretagarparti med människor som förstod dem…

Läs mer och se inslaget på SVT här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr