Ebba Busch – detta måste du göra!

Ebba Busch och mats Assarsson kopiera

…Om inte din kraftfulla markering mot Tysklands energiminister Robert Habeck får effekt för Sveriges hushåll och företag.

Ebba Busch lade i torsdagens debatt skulden för svenskarnas höga elkostnader på Tyskland, ”Jag är vansinnig på tyskarna” och ”jag kommer att markerat kraftfullt mot dem i Bryssel”

Bra! 

Men om det inte hjälper så finns det annat som kan och måste göras för svenskarna med stöd av Tidöavtalet.

Tidöavtalet ger Ebba Busch möjligheter 

Tidöavtalet reglerar sedan valet regeringens arbete och innehåller ett kapitel om Klimat och energi. Där står det tydligt att hushåll skall få rimliga och förutsägbara elpriser. 

Förutsättningar för planerbara fossilfria kraftslag ska förbättras för att öka produktionen av ren el. Hushåll ska få rimliga och förutsebara elpriser. Företag ska växa och anställa fler.”

”Målet är att återupprätta elsystemet så att människor och företag får stabila och låga elpriser samt att minska utsläppen genom att öka effektiviteten i omställningen” Skrivningarna finns på sidan 11 i avtalet.

Hittills har energiminister Ebba Busch varit mest upptagen av att skapa förutsättningar för ny kärnkraft, vilket kan vara en lösning på lång sikt för att skapa mer och stabilare elproduktion. 

Den enda genomförda reformen hade motsatt effekt

Men hittills så har den största reformen endast haft negativ inverkan på elpriserna, införandet av flödesbaserad prissättning, (flowbased) den 29 oktober har lett till att priserna farit rejält upp och ner. De sista dagarna har knappast undgått någon med priser på över 10 kr per KWh. Eller 30-40 kr för en dusch som det beskrivits i medier. Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät varnade redan före införandet av flowbased att det kunde leda till högre elpriser, i hela Sverige, trots det så infördes modellen, utan att lyssna på kritiken från svenska folket. Och nu är det svenska folket som får ta smällen.

För att åskådliggöra effekterna av att priserna går upp och ner som en jojo, skulle Regeringskansliet kunna släcka lamporna och slå av värmen alla dagar där elpriset skjuter över 2 kronor, och höja värmen och passa på att slå på alla lampor de dagar då elpriset är lågt. Det säger sig självt att varken företag eller hushåll kan fungera på ett vettigt sätt med sådana förutsättningar.

Sverige blir rikare med flowbased – vilka då?

På VB Energis hemsida beskriver elhandeln själv effekten av flowbased:

“Som helhet blir vårt nordiska samhälle rikare av de ökade handelsmöjligheter som skapas.“ Men vilka är det som blir rikare? Inte hushållen eller småföretagen. Pengarna hamnar istället hos energibolagen, elnätsföretagen, Svenska kraftnät och staten som blir rikare. Rejält mycket rikare. 

I Juletider, på julafton klockan 15.00 påminns vi om vad Robin Hood gjorde när sheriffen av Nottingham (stat och elbolag) under många år skott sig på det stackars folket. Kanske kan energi- och näringsminister Ebba Busch, Mats Green, energipolitisk- och näringspolitisk talesperson Moderaterna, Louise Eklund, talesperson energipolitik för Liberalerna, och Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna få inspiration där och då till att stoppa dräneringen av svenska folkets surt förvärvade slantar och återbörda dessa till dem som de tillhör.

Agera nu – hushåll och företag kan inte vänta i decennier

Företagarförbundet uppmanar regeringen att agera nu. Det långsiktiga arbetet är i gång, men Sveriges företag och hushåll kan inte vänta på lösningar som är tio år bort. Det måste ske snabbare åtgärder. Politiken har skapat ett system som är dysfunktionellt. Det är politikens ansvar att laga det, och under tiden, tills dess att de är lagat, så måste politiken ersätta de som drabbas. Det är inte de hushållens ansvar att betala för politikens haverier. Det duger heller inte att skylla på andra politiker, läs Tyskland eller förra rödgröna regeringen. Oavsett vilka som sitter vid makten är det medborgarnas rätt att kräva att politiker tar ansvar för de frågor som ligger på deras bord.

Vi har tre krav som också är lösningar:

  1. Gör ett Elprisområde av hela Sverige. Det kommer att leda till höjda priser i norr och sänkta i söder.
  2. Sänk energiskatten motsvarande den höjning som ett gemensamt elprisområde innebär för SE1. Det innebär att förändringen av elprisområden inte drabbar norra Sverige. (energiskatten har höjts med 44 procent sedan 2017, så det finns plats för att backa den.)
  3. Sänk momsen från 25 till 10 procent på samma sätt som Finland gjort. Det är inte hederligt att fortsätta dränera företag och hushåll på deras surt förvärvade slantar.

Mats Assarsson, Förbundsordförande, Företagarförbundet

3 svar

  1. Hej. Det är ett sjukt system håller helt med .En annat sjukt system är vindkraftverk när det blåser mycket så är elen så billig så då stänger man av sina vindkraftverkverk för det är inte lönsamt att ha igång dem å i så fall varför satsa mer på vindkraftverk. Kanske man ska satsa på något annat så alstrar el när det inta blåser (en tanke bara

  2. Det går att köpa det modernaste kärnkraftverket i Tyskland.
    Sedan går det att bygga ut vatten kraften i alla mindre vattendrag för det är en ren produktion av el. Det är idiotiskt att riva bort gamla kvarndammar som varit i drift sen början på 1900-talet. Om det blir torrår då blir det inget vattenflöde i små vattendrag och då dör fisken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr