Det räcker inte att svenskarna flyttar norrut!

3sp 19 Mathias

”Flytta norrut och få jobb” – lyder den nya Svenska strategin. Drömmen om 20.000 nya jobb får politiken att bedriva kampanjer i media som om arbetslösheten är ett minne blott.

Industrin ställer om och det skapar jobb

Sverige står inför den största industrisatsningen i historien sa före detta statsminister Göran Persson, numera styrelseordförande i LKAB. Näringsminister Ibrahim Baylan cyklar på in i folkparken i Skellefteå på elcykel och säger att detta är bra för klimatet på jorden och jobben i Sverige. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark uppmanar jobbsökande att flytta norrut då det är där jobben nu skapas. Detta är fantastiskt och hoppfullt för klimatet. Att erbjuda klimatsmarta hållbara råvaror och produkter har blivit en affär, och till och med förutsättning för verksamheten i framtiden.  Det är också fantastiskt att Sverige ligger i framkant och utvecklar detta och därmed tar plats på den internationella marknaden med råvaror och produkter. Som svensk blir man båda glad och stolt. 

Det är i norra Sverige det sker

De mest tongivande satsningarna handlar om industriprojekt knutna till gruvindustrin i norra Sverige och Northvolts batterifabriken i Skellefteå. Det är stora projekt som skapar jobb. Northvolt räknar med tretusen anställda 2025 när produktionen är i full gång, två underleverantörer är på väg att flyttat dit och räknar med ytterligare fyrahundra anställda. Skellefteå kommun tror att satsningen kommer att skapa totalt tiotusen jobb i regionen. 

Gruvprojekten väntas skapa lika många, H2Greensteel i boden satsar 25 miljarder och räknar med 1500 jobb. LKAB i Kiruna, Gällivare och Malmberget ställer om för att producera fossilfri järnsvamp istället för pellets och räknar med att behöva anställa 3000 personer, SSAB i Luleå följer efter med fossilfritt stål. Totalt räknar regionen med att det kommer att skapas 10 000 jobb under de närmaste 10 åren. Det är fantastisk för alla de som bor i den delen av landet och skapar bättre förutsättningar för samhällsutvecklingen i norr.

Politiker jublar

Politiker inom både kommun, region och på riksplanet jublar. Äntligen ser vi stolta industrisatsningar i Sverige igen. Och politikerna i kommuner och regioner i norr har alla anledning att jubla, det är jättesatsningar i dessa områden och skapar fantastiska förutsättningar för fortsatt samhällsutveckling där. Det är också fantastiska projekt för Sverige där vi tar täten i klimatomställning i världen och håller oss kvar i toppen av länder som leder industriutveckling. Ett stolt industriarv bärs vidare.

Men 20 000 jobb förslår dåligt 

Utan att förringa de fantastiska satsningarna som pågår måste vi ändå peka på att behovet av att skapa nya jobb är avsevärt större än de som sker i norr. För att få ner arbetslösheten från rekordhöga 530 000 arbetslösa (9,7 procent). För att förstå hur många som idag inte har ett jobba att gå till kan man försöka föreställa sig att alla i hela Göteborg skulle stanna hemma från jobbet, det är väldigt många människor. Om då 20 000 av dessa får lova att gå till jobbet på Volvo så är det bra. Men vi har fortfarande över 500.000 personer som får stanna hemma.

Tur att små och medelstora företag skapar ytterligare 80 000 jobb!

Sedan flera årtionden skapas nämligen inte majoriteten av jobben i de stora Industriföretagen längre, även om näringsminister Ibrahim Baylan och andra politiker ibland verkar leva kvar i den tron, eller vilja leva kvar i den tron. Nej 4 av 5 nya jobb skapas i små och medelstora företag. Här hittar vi nästan en miljon företag, jämfört med blott tusen storföretag. Det innebär att samtidigt som 20 000 jobb skapas i historiens största industriprojekt i norr så skapar småföretagen 80.000 till utan att bli nämnvärt påhejade av politiker, tvärtom så försvåras deras arbete ofta av regelkrångel och tröskelhinder. Inte minst under pandemin har vi sett hur dessa småföretag fått stå sist i kön för att få ta emot stöd. Det tog tre månader för att få ett omställningsstöd på plats och åtta månader för ett omsättningsstöd till de allra minsta. 

Vänd blicken mot småföretagen och skapa 200 000 jobb

När rikspolitikers alla hurrarop och välförtjänta ryggdunkningar är över bör de vända sig mot småföretagen och försöka förstå deras situation och deras trösklar för utveckling. För att skapa 10 gånger så många jobb som industrin i norr, totalt 200 000 jobb så behövs det att var femte småföretag anställer 1 person. Företagarförbundet föreslår därför:

Företagarförbundet föreslår tre åtgärder

  1. Rädda de företag som ni lovat rädda med de stödpaket som avsatts. Betala ut de pengar som reserverats för dessa nu. (med regeringens egna ord ”skyndsamt”)
  2. Etablera företagarförbundets modell för tillväxtjobb, som syftar till att skapa ett nytt jobb i var fjärde småföretag.
  3. Sänk arbetsgivaravgiften och skapa fler skatteintäkter

Med dessa insatser skapas dessutom förutsättningar för att de 20 000 människor, som nu arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill få att flytta till Norrland, har en frisör att gå till, ett café att fika på, en restaurang att äta lunch på då och då, en butik att köpa ett par vinterkängor hos, för det behövs där i norr på vintern när det är kallt.

Med bästa småföretagarhälsningar

Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson

0706-72 18 21, mathias.rebane@ff.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr