Brott riktade mot företag drabbar många fler än företagaren

Smiling white female trainee in clothing design studio

Näringslivsprogram punkt 8

Samhället bör se mycket allvarligt på brott som begås mot företag. Ett inbrott, ett rån eller en id-kapning drabbar inte bara företagaren själv utan många fler personer.
– Man känner sig helt maktlös när man utsätts för ett brott som företagare. Det skapar massor av extra arbete för att återställa skadorna, kämpa med försäkringsbolag om ersättning och oftast får man beskedet av polisen att de inte kan utreda eller styrka brott. När vi hade inbrott senast kostade det oss minst 100 000 kronor utöver det vi fick ut på försäkringen. Jag var på väg att ge upp och lägga ner företaget, säger en småföretagare med egen verkstad som blev av med både reservdelar och datorer. Han föredrar att vara anonym.

Den här småföretagaren är inte ensam. I tidningarna läser vi regelbundet om besvikna småföretagare som drabbats av inbrott och tvingas inse att försäkringar inte täcker allt. Inte minst alla obetalda timmars jobb som det skapar för ägaren. Förlorade intäkter för att varor inte finns hemma när kunderna kommer för att handla eller stulna verktyg som gör att en hantverkare tvingas avboka planerade jobb.

SAMHÄLLET BÖR FÖRSTÅ hur även ett litet inbrott i företagets lokaler eller i en företagsbil drabbar långt många fler än företagaren. Om företaget drabbas av stora ekonomiska förluster på grund av ett brott kan det tvinga fram besparingar som personalnedskärningar eller i värsta fall konkurs. Indirekt drabbas också företagets kunder, exempelvis upprepade småstölder (som kanske bara rubriceras som snatterier, gränsen går vid 1000 kronor) tvingar företaget att kompensera för inköpskostnaden för stulna varor och därmed höja priset. Kontanter försvinner vilket gör att banker och värdetransporter råkar ut för färre rån. Antalet anmälda butiksrån minskade med 29 procent 2018 till 515 stycken. Det ska jämföras med 11 bankrån (oförändrat från 2017). Däremot har antalet personrån ökat med 11 procent till totalt 6 890 stycken. En del av dessa drabbar företagare på väg från jobb med dagskassa eller i hemmet, hur många framgår dock inte av statistiken. Men istället drabbas företagare av stölder av varor och andra tillgångar. Inte minst bedrägeribrott ökar kraftigt.

”UNDER 2018 ANMÄLDES 260 000 bedrägeribrott, vilket var en ökning med 51 600 brott (+25 procent) jämfört med 2017. Vissa typer av bedrägeribrott har minskat, medan andra har ökat. Bland annat ökade datorbedrägerier med 35 procent, till 135 000 anmälda brott, och utpressning ökade med 291 procent, till 15 600 anmälda brott”, skriver Brottsförebyggande rådet i en kommentar till statistiken för 2018. Internet har blivit ett verktyg för bedrägerier. Det är inte ovanligt med falska köp på kredit där bedragare lyckas beställa i någon annans namn och därefter hämta ut paket med falsk legitimation och försvinna med varorna utan att betala.

”Under den senaste tioårsperioden har utvecklingen av de anmälda bedrägeribrotten sammantaget varit stadigt uppåtgående. Totalt sett har antalet anmälda bedrägeribrott ökat med 140 procent under perioden 2009–2018”, skriver BRÅ.

ÖVER 237 000 svenskar drabbas av någon form av ID-stöld per år. Det är extra allvarligt att utsättas för en ID-kapning som företagare då kriminella kan skaffa sig kontroll över ditt företag genom att anmäla sig själva som firmatecknare. Flera företag har drabbats av att bedragare därigenom beställt varor som sedan snabbt byter ägare. Personen som skrivs in i styrelsen är en målvakt eller i vissa fall helt ovetande om att hens identitet används för brottsliga syften. I värsta fall kan kriminella skaffa sig kontroll över företagets bankkonton och tömma dessa med några knapptryckningar. Samhället behöver göra mer för att förhindra olika typer av ID-stölder. Det är en svår balansgång mellan att göra det enkelt för företagare att uppdatera sina uppgifter hos exempelvis Bolagsverket men samtidigt hindra kriminella att kapa ett bolag.

FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE anser att kriminalitet ska bekämpas både preventivt och efter att brott begåtts mot företagare. Idag prioriteras ej brott mot juridiska personer, företagare sammanfattar känslan med ett ord: ”rättslös”. Då polisen meddelar att ärendet är nedlagt, så växer mörkertalet i statistiken eftersom företagare ej har tid eller råd att fortsätta kampen ensamma när myndigheterna som standard lägger ner ärendet. Brott mot företag drabbar företagare, anställda och kunder. Kan man lagföra fler av dem som begår dessa brott så har vi alltså flera vinnare. Gör det säkrare att driva företag.

KONKRETA FÖRSLAG FÖR PREVENTIVT SKYDD FÖR FÖRETAG

  • Anmäl digital brevlåda hos Minmyndighetspost för att försvåra bolagskapning via post. Gör det obligatoriskt vid nystart av företag eller i samband med skattedeklaration att anmäla.
  • Spärra adressändring via post hos Skatteverket.
  • Skaffa och upprätta en digital aktiebok.
  • Se över försäkringslösningar för cyberbrott, bolagskapningar & ID-stölder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr