Återigen tufft när restriktioner drabbar företagen

Smiling white female trainee in clothing design studio

Regeringen meddelade fredagen den 17e december att omställningsstöden till enskilda näringsidkare ska aktiveras för december 2021. Nu meddelar regeringen att stöden även kommer att gälla i januari 2022.

Därtill tas karenstiden för korttidsstödet tas bort. Det innebär att företag som redan fått korttidsstöd under pandemin kan ansöka igen.

Bakgrunden är att de hårdare restriktioner som införs från och med den 23e december kommer att föra med sig stora bekymmer för de företag som ligger i skottlinjen.

  • Krav på sittande servering införs och en meters avstånd mellan sällskapen på krogen.

– Det innebär att det inte blir något festande på nattklubbar eller på hemvändarfester, sade Statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens under tisdagen.

  • Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik.
  • Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet kommenterar stöden:

Det är bra att regeringen ger besked om stöd i samband med restriktioner, men återigen kommer företagen att få ställa om otroligt fort. Speciellt för restaurangbranschen blir detta besvärligt eftersom många tagit in extrapersonal inför Helgerna och nu måste friställa dem på extremt kort varsel. Det är blir ett hårt slag för både medarbetare och företag.

Företagarförbundet uppmanar regeringen att sätta press på sina myndigheter att administrera de nya stöden snabbare denna gång. Tidigare genom krisen har dessvärre stöd utlovats men därefter har det dröjt månader och upp emot år innan företagen fått stödpengar utbetalda. Det anstränger likviditeten enormt och har tvingat många till privata lån för att finansiera verksamheten. Det skapar stor osäkerhet och instabilitet vilket inte är bra för varken företagen, personal eller samhället i stort.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr