Behöver du två bilar i familjen?
Köp ut förmånsbilen efter tre år – sälj den privat efter ytterligare tre år.
Många småföretagare med familj har en dyr förmånsbil som de använder privat och i tjänsten, medan andrabilen är en billig slit- och slängbil som övriga familjemedlemmar får hålla till godo med.
Även om riktigt gamla bilar i bästa fall kan ge något lägre milkostnader är det inte helt säkert att det blir så i slutändan. Dyra reparationer, hög drivmedelsförbrukning och inte minst en hög fordonsskatt gör att kalkylen inte alltid går ihop. Tänk även på att en gammal bil nästan alltid har betydligt sämre aktiv och passiv krocksäkerhet än en motsvarande ny bil. Tidigare kalkyler som bland annat tidningen Vi Bilägare gjort visar på att det absolut mest ekonomiska för privatpersoner är att köpa en tre år gammal bil som gått cirka 6 000 mil. Den behålls i tre år, eller tills den gått 10 000 mil, innan den säljs och ersätts med en annan bil som är tre år gammal. För dig som företagare går det att kopiera detta upplägg på ett mer fiffigt sätt.
SÅ HÄR GÖR DU:
Leasa en ny eller lättare begagnad förmånsbil. Efter tre år, när de första årens extremt höga värdeminskning är avklarad, låter du ditt företag köpa ut den från leasingföretaget. Självklart passar du på att betala fordonsskatten samt göra den kommande servicen och eventuella reparationer med företagets pengar, innan du själv köper ut bilen från ditt företag och använder den som andrabil i ytterligare tre år innan den säljs vidare. I samband med att du köper loss bilen från ditt eget företag leasar du en ny förmånsbil som sedan får rulla tre år. Fördelen med detta upplägg är att familjen alltid har en tre till sex år gammal andrabil, medan ditt företag har en ett till tre år gammal förmånsbil.
TEXT: ANNA SVENSSON
TÄNK PÅ ATT …
… du måste betala ditt företag minst ett marknadsmässigt pris. Annars kommer Skatteverket inte att godkänna transaktionen.
Ett svar
Hej
Bra info, tack!
Kan man köpa ut redan efter 1 år? Gäller då andra regler
Vänligen
Attila S