Ebba Busch avslutade Almedalsveckan den 27 juni som sista partiledare på stora scenen i Visby. Hon målade upp en mörk omvärldsbild men återkom gång på gång till budskapet “vi väljer en annan väg” – ett löfte om kursomläggning på flera politikområden. ”Sverige kan stå stadigt när det stormar i omvärlden men då krävs en annan väg” inom:
- Energi
- Försvar
- Invandring
…Samt Sjukvården
Kriget i Ukraina, konflikterna i Mellanöstern och ett ”oförutsägbart USA” kräver att Sverige rustar sig. Regeringen har därför beslutat att höja försvarsutgifterna till 5 % av BNP – “den mest systemövergripande upprustningen sedan totalförsvaret infördes”.
Beslutet att avveckla kärnkraften 1997 beskrevs som ett historiskt misstag. Busch lyfte satsningar på både kärnkraft och vindkraft samt återstarten av Öresundsverket som bevis på en ny linje för billig, stabil el till hushåll och industri.
Sverige har i dag den lägsta asylinvandringen sedan 1985. Integration ska börja ”dag 1”, och medborgarskapet skall ställa krav.
Nuvarande 21 regioner ger ojämlik vård. KD vill förstatliga sjukvården och införa en stopplag som hindrar regioner från att lägga ned vård som är nationellt nödvändig eller beredskapskritisk – ett svar på vad Busch kallade ”reform-fobi i välfärden”.
6 av 10 13-åriga flickor hittar ”nya fel” på sina kroppar genom sociala medier. KD föreslår 15-årsgräns med åldersverifiering och stärker föräldrar med åtgärder mot ”beroendeframkallande appar”.
Talets mest omtalade del. Busch tog strid mot det hon kallar ”vänsterfeminismens könskrig” och efterlyste ett nytt mansideal där män är förebilder, inte skurkar. Hon lyfte statistik om pojkars skolresultat, mäns höga självmordstal och satsningar på skolsociala team, tioårig grundskola, fritidskort och psykiatri.
Trots att Ebba Busch inte bara är partiledare utan också Sveriges Näringsminister så uteblev satsningar på både småföretag och industri.