I trendföreläsningen ”What´s On 2025?” berättade analysföretaget Kairos Future nyligen om sju skiften som världen är mitt uppe i. De omfattar både geopolitik, affärer, jobb och vardagsliv.
Kairos Futures analys är att 2025 blir ”den stora U-svängens år”. USA gör en omstart med ny president och även övriga västvärlden byter fokus. Jakten på välstånd och välfärd lämnas och det är ”back to basics” som gäller. Kampen handlar på nytt om överlevnad och vi går från global integration mot nationell självhävdelse. Inom minst två områden förväntas dock utvecklingen gå vidare – den gröna omställningen och den digitala utvecklingen med AI i spetsen.
Här är några av de sju skiften som Kairos Future tror att vi ska gå igenom under åren fram emot 2030:
1. Geopolitiken: Från samförstånd till säkerhet
Ett nytt kallt krig är på uppseglande mellan väst och vår tids ”ondskans axelmakter” – Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea. Dessa fyra står för aggression och hot samt ligger bakom 50 % av all cyberbrottslighet i världen.
2. Affärerna: Från idé till praktik
Offensiva satsningar på ESG och tillväxt utan lönsamhet blir mer sällsynta. Realism och svarta siffror blir mer värdefullt än skulder och fluffiga löften. Back to basics, som sagt.
3. Staten: Från alla goda gåvors givare åter till basen
I USA ska Elon Musk bygga en organisation med målet att skära ned den federala budgeten med 30 procent. Tveksamt om han lyckas, menar Kairos Future, men ändå talande för läget. Under decennier har statens åtagande vidgats från grundläggande infrastruktur, försvar, skola, sjuk- och fattigvård, till allt fler områden, samtidigt som basen har försummats. Antalet läkare blir hela tiden fler, men är ändå för litet. Exempelvis går upp till 50 % av läkarnas arbetstid till administration. Vad kan staten göra för att leverera det som förväntas?
4. Jobben: Från kunskapsproffs till stenhuggare
Under lång tid har allt fler velat allt mer på jobbet. Idealet har varit professionell utveckling, arbeta efter eget omdöme och styra sin egen tid. Nu lockas allt färre av detta, kanske på grund av betungande tidrapporter, dokumentation och regler. Eller för att målet – att verkligen lyckas – bara betyder att man får jobba ännu hårdare. Arbetet som meningsskapare tappar i betydelse. Att göra så lite man kan och lägga sig platt är trenden.
Nyfiken på samtliga sju skiften och en längre sammanfattning av Kairos Futures trendföreläsning? Läs mer här.
Text: Stefan Hedner
Bild: Kairos Future