Energipriser i Sverige – Hur Flowbased påverkar småföretagen

Electric plug and euro money. Concept of the increasing electricity prices.

I oktober infördes det nya systemet Flowbased på den svenska och nordiska elmarknaden, vilket innebar att det tidigare systemet för kapacitetsreservering mellan länder ersattes med en marknadsbaserad metod för att hantera gränsöverskridande elhandel. Hittills har vi endast sett höjda elpriser som en möjlig konsekvens av införandet.

Vad är Flowbased?

Flowbased är ett system som optimerar fördelningen av el mellan olika länder baserat på den faktiska tillgången och efterfrågan, snarare än att förlita sig på statiska kapacitetsgränser. Detta gör att elmarknaden blir mer flexibel och kan hantera störningar och efterfrågan på ett mer dynamiskt sätt. Samtidigt kan detta leda till större prisfluktuationer beroende på hur marknaderna i olika länder reagerar på väderförhållanden och andra externa faktorer. I klartext så riskerar Sverige att få höjda priser med anledning av att norra europé och kanske främst Tyskland har underskott på energi och är beredda att betala mer än vad svenskarna varit.

Småföretagens utmaningar

För många småföretag, som ofta har små marginaler och en begränsad förmåga att förhandla om elpriser, innebär den ökade volatiliteten ett större ekonomiskt risktagande. Elpriserna kan nu förändras mer drastiskt från timme till timme, vilket gör det svårare för småföretag att förutse och planera sina kostnader. Kostnadstoppar vid tider med hög efterfrågan på el, som under kalla vintermånader eller vid perioder av låg produktion från förnybara källor, kan få stor påverkan på företagens drift och lönsamhet.

Småföretag som är beroende av kontinuerlig drift, som till exempel restauranger, butiker eller små tillverkningsföretag, kan komma att uppleva ökade kostnader som inte går att vidareförmedla till kunderna. Detta skapar en press på redan ansträngda ekonomier hos företag som inte kan hantera dessa prisvariationer.

Möjliga anpassningar

Trots utmaningarna kan det nya systemet också ha positiva effekter för vissa småföretag. Genom att elhandel mellan länder nu sker mer flexibelt, finns en potential för lägre priser vid vissa tidpunkter, särskilt om det finns ett överskott av billig energi från exempelvis vindkraft. För företag som kan anpassa sin konsumtion till tider när elen är billigare, kan detta innebära en möjlighet att minska sina energikostnader.

Vissa småföretag kan också ha möjlighet att investera i egen produktion av förnybar energi, såsom solceller, för att minska sitt beroende av den externa marknaden.

Framtiden

För att mildra de negativa effekterna av Flowbased kan småföretag överväga att arbeta med mer flexibla elavtal eller överväga att investera i energieffektivisering. Samtidigt bör politiska beslut som syftar till att skydda småföretag från oskäliga prisökningar vara en prioritet för att säkerställa en rättvis och hållbar utveckling på elmarknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr