Allt fler använder AI-verktyg i arbetet

Ai,Tech,,Businessman,Show,Virtual,Graphic,Global,Internet,Connect,Chatgpt

Internetstiftelsen kom nyligen med sin rapport ”Svenskarna och AI 2024”, där det bland annat framgår att drygt 3 av 10 svenskar har använt AI-verktyg i arbetet. En ökning från 2023, då drygt 2 av 10 provat AI på jobbet.

Rapporten visar att de som använt AI i sin yrkesroll har gjort det för att få hjälp med att generera, verifiera eller felsöka programkod, sammanfatta rapporter och för att få hjälp med att formulera mejl eller andra texter.

Främst används dock AI fortfarande för privat bruk. 54 % av svenskarna använder främst AI för privata ändamål. Till exempel för att sammanfatta texter, söka information eller översätta text till eller från andra språk. Även sådant som att få tips på festaktiviteter och hjälp med att skriva tal eller rim förekommer.

Ungdomar går i täten när det gäller att använda AI-verktyg. Bland unga i åldern 12–19 år har 7 av 10 använt något AI-verktyg, jämfört med endast en tredjedel av de vuxna i åldern 18–84 år. Det är också äldre som är mest skeptiska till AI. Nästan hälften av svenskarna i åldern 65–84 år säger att de inte alls vill använda AI i framtiden. Motsvarande siffra för den yngsta åldergruppen 18–34 år är 14 %.

Föga överraskande är ChatGPT det AI-verktyg som flest har använt. 29 % har provat ChatGPT, jämfört med exempelvis 7 % för Snapchats AI-verktyg My AI och 2 % för text-till-bild-verktyget Midjourney.

På frågan vad man kan tänka sig att använda AI till i framtiden svarar 22 % av deltagarna att de kan tänka sig att åka med självkörande kollektivtrafik som styrs av AI. 20 % är villiga fråga ett AI-verktyg om dagsaktuella samhällsnyheter, 15 % kan tänka sig att prata med en AI-läkare vid enklare besvär och 13 % kan tänka sig att fråga ett AI-verktyg om ekonomisk rådgivning.

Undersökningen som ligger till grund för ”Svenskarna och AI 2024” genomfördes av Novus på uppdrag av Internetstiftelsen hösten 2024.

Text: Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr