Så får du ut mer av minglet

Diverse people at the office party

Att mingla på mässor och nätverksträffar är inte så svårt. De flesta tycker faktiskt att det är lite obehagligt att inleda samtal med okända. Men det finns knep att ta till för att lyckas

Tycker du att det känns obekvämt att gå fram till människor du inte känner och presentera dig? Då är du inte ensam. Men försök att pusha dig själv, för som företagare finns det mycket att vinna på att knyta nya kontakter. Här är några tips som gör mingelkvällen lite enklare.

1. Var förberedd. Vet du vilka som kommer på träffen? Försök ta reda på det, så att du är förberedd om en av dina drömkunder dyker upp.

2. Kom tidigt. Det är lättare att ta kontakt med folk när lokalen inte är överfull. Ta initiativ själv och ha några förberedda frågor. Till exempel: ”Vilket företag kommer du ifrån?”, ”Vad gör ni?” och ”Är det något särskilt du ser fram emot här idag?”.

3. Ha din egen hisspitch klar och inövad. På max 30 sekunder ska du kunna förklara vad ditt företag gör, för vilka ni gör det och på vilket sätt.

4. Var öppen och trevlig. Visa med kroppsspråket att du är intresserad. Lyssna och ställ följdfrågor. 

5. Visa att du kan vara till nytta. Bjud på tips och rekommendationer när du kan. Och lovar du exempelvis under minglet att förmedla en kontakt med någon, så se till att göra det under de närmaste dagarna.

6. Byt kontaktuppgifter med dem du skulle vilja träffa och prata med igen. Följ upp nästa dag med en kort kontaktförfrågan på Linkedin. Referera till att ni träffades på minglet och skriv att du gärna vill lägga till personen till dina kontakter.

7. Uppdatera din egen information på Linkedin. Förhoppningsvis är andra lika intresserade av dig som du är av dem. Se därför till att din information på Linkedin är uppdaterad och korrekt.

8. Ta kontakt med den som står ensam. Det är enklare att gå fram till någon som står ensam än till en grupp som redan håller på att samtala. Förutsatt att den ensamma verkar öppen för samtal och inte är upptagen med att knappa på mobilen, förstås.

9. Övning ger färdighet. Var du ringrostig? Tyckte du att det blev pinsamt tyst ibland? Ge dig upp på hästryggen igen, bara. Delta på nya träffar, så kommer du med tiden att bli bättre och bättre på att mingla.

Text: Stefan Hedner

Bild: Pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr