Skatteintäkterna fördubblades inom tre år efter avskaffandet av värnskatten. Med det som bakgrund menar författarna av rapporten ”Alla vinner på sänkt marginalskatt”, att avtrappningen av jobbskatteavdraget bör slopas och gränsen för när man betalar marginalskatt bör höjas. Den statliga skatten bör dessutom på sikt halveras från 20 till 10 procent.
Sänkt marginalskatt ger ökad produktivitet, tillväxt och sysselsättning. Sverige har idag näst högst marginalskatt i OECD. Belgien ligger högst.
Sänkt marginalskatt påverkar inte bara de som själva får sänkt skatt. Sänkt marginalskatt skapar mer sysselsättning även för de som inte själva får sänkt skatt. I beräkningar från Almega, Byggföretagen och Teknikföretagen som gjorts tillsammans med Svenskt Näringsliv har sysselsättningseffekter av en halvering av den statliga skatten uppskattats. Studierna bygger på att när produktion stiger i högproduktiva sektorer ökas efterfrågan även hos underleverantörer och det gäller även jobb i lägre lönelägen. Beräkningarna bygger på en metod som tidigare använts av Almega, IF-Metall, Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen och Unionen.
I en rapport från Almega från 2021 kan man utläsa potentiella effekter av en marginalskattesänkning på 10 procent. Fler skulle arbeta mer timmar, I rapporten skrivs det till ca 5300 jobb. Nästa effekt skulle bli ökad sysselsättning hos underleverantörer på grund av ökad efterfråga på tjänster, ytterligare 3700 jobb. Totalt 9000 arbetstillfällen med efterföljande skatteintäkter.
Läs inlägget på Svenskt näringsliv här