ChatGPT är ett utmärkt sätt att arbeta med AI som bollplank och för att skriva enklare texter av olika slag. Det har vi bland annat berättat om här: https://ff.se/fem-fragor-till-en-chatrobot/
Men som man frågar får man svar – brukar det ju heta – och det gäller även chattrobotar. Du får betydligt större användning av ChatGPT om du skriver en bra prompt, det vill säga om du ger AI:n en tydlig instruktion istället för att bara ställa en enkel fråga.
Här är några tips:
1. Var tydlig med uppgiften
Berätta tydligt vad du vill att ChatGPT ska göra. Istället för att bara skriva ”Skriv en text om att vi har öppet hus på företaget och bjuder på kaffe och korv i helgen”, så kan du lägga till att texten ska publiceras på Facebook och vara max 100 ord lång.
2. Ge instruktioner om tonen i texten
Du kan också berätta vad för slags ton du vill ha i texten. Inbjudan i exemplet ovan ska kanske vara ”informell och inbjudande”, ”utan krångliga ord” och till och med ”med glimten i ögat”. Ska du skicka ett mail till en kund för att påminna om att en faktura har förfallit ger du instruktioner om en helt annan ton.
3. Ge en mänsklig roll åt ChatGPT
Berätta vad ChatPGT ska vara för typ av skribent. Du får olika texter beroende på om du instruerar ChatGPT att ”jobba” som objektiv journalist, affärsjurist eller kåserande krönikör.
4. Ha en dialog med ChatGPT
När du får textförslaget från ChatGPT har du stora möjligheter att utveckla det genom att ge feedback och ytterligare instruktioner. Berätta om ett visst stycke ska strykas, om du vill utveckla inledningen, få till en mer kärnfull avslutning eller om du vill ändra vissa ordval.
5. Se till att texten får den struktur du vill ha
Berätta vilken struktur du vill att texten ska ha. Till exempel om du vill att argument eller produktfördelar ska sättas upp som en punktlista, om du vill ha mellanrubriker i en längre text, om du vill att vissa referenser eller länkar ska bifogas (glöm inte att berätta vilka!) eller om du vill få förslag på bilder som kan passa för att illustrera texten.
Lycka till – och ge dig inte förrän du är helt nöjd!
Text: Stefan Hedner
Bild: Cottonbro Studio/Pexels.com