Christinas Gästgifveri har genomgått en stark och tydlig hållbarhetsresa ända sedan starten 2010.
– Jag lägger stort fokus på att försöka uppfylla så många som möjligt av FN:s 17 globala hållbarhetsmål, berättar ägaren Christina Jarl.
Christinas Gästgifveri är vackert beläget på Ervalla Gård, ett par mil norr om Örebro. Där finns anor ända från medeltiden.
I en klassisk, men ändå moderniserad miljö, har ägaren Christina Jarl satt ihop ett brett utbud – med catering till olika sorters möten, evenemang och föreningar. Hon lagar också och dukar upp bufféer efter beställning i sin fyravåningsbyggnad.
– Något som jag ofta är med och arrangerar är begravningskaffe och minnesstunder. Det är även vanligt med kickoffer till företag och temamiddagar. Vi har matlagningsmiddagar där gästerna antingen bestämmer i förväg eller så överraskar jag med några recept ur min stora och ständigt växande receptbank. Sedan finns egna tillställningar där jag lagar mat ur exempelvis Ernst Kirchsteigers och Maria Montazamis kokböcker, berättar Christina.
Hon satsar också på ett Bed & Breakfast – med fyra dubbelrum och ett enkelrum.
Christina är bland annat utbildad på Cornell University i Ithaca i USA med kursen ”Catering for special function”. Och för 16:e gången i följd får hon förtroendet att servera på Nobelfesten den 10 december i Blå hallen i Stockholms stadshus.
– Det är verkligen ett fantastiskt roligt serveringsuppdrag, en dröm som har gått i uppfyllelse och roligt att få komma tillbaka år efter år. Det är ju liksom festernas fest, med 1 300 gäster.
Hennes framgångsrika resa bara fortsätter – liksom företagets hållbarhetsresa.
– Även om jag tänkte på miljöfrågor när jag drog i gång 2010 har fokuset ökat mer och mer. Jag försöker hängivet att bidra med vad jag kan för att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Något som jag anser är väldigt viktigt i vår tid är exempelvis att använda närproducerade och ekologiska råvaror. Jag köper svenska råvaror och stödjer svenska bönder.
Dessutom är jag noga med att handla från MSC-certifierat fiske.
Att byta ut till energisnål LED-belysning i lokalerna, sortera olika material för återvinning, använda miljövänligare kemikalier, skicka digitala fakturor och resa så klimatsmart som möjligt (tar oftast tåg) är en självklarhet för henne. – Sedan jobbar vi mycket på att minska matsvinnet och där är det en fördel att vi har enbart förbokade sällskap, som gör att det går att beräkna åtgången lättare, berättar Christina. Och vi försöker att återanvända så mycket som möjligt genom att handla till exempel möbler på secondhand. Social hållbarhet står också högt upp på prioriteringslistan.
– Det är mycket betydelsefullt med en väl fungerande arbetsmiljö, där de anställda mår bra. Ibland händer det att vi säger nej till uppdrag för att hinna med allt utan att behöva stressa ihjäl personalen, säger Christina Jarl.
Text & foto: Joakim Löwing