Vad gäller mitt personliga ansvar?

Magnus Hedenberg4rund

”Hej, min verksamhet har gått hackigt under en ganska lång period nu. Likviditeten är ibland superdålig och jag oroar mig för verksamheten och för mig själv. Jag vill ju inte dra på mig en massa egna skulder.”

Konkurserna har ökat kraftigt under året. Vi får oftare frågor om ägarens personliga ansvar. Tyvärr får man frågorna för sent, när det inte finns mycket kvar att göra.  

Som bekant kan man kan driva ekonomisk verksamhet i olika former. Om verksamheten bedrivs i enskild firma är det du personligen som bedriver verksamheten. Och, du ansvarar då för alla skulder som uppkommer. Personligt ansvar har också bolagsmän i handelsbolag som drar på sig förpliktelser av olika slag.

Lika allmänt bekant är att ägaren till ett aktiebolag som huvudregel inte ansvarar för aktiebolagets skulder. Ett viktigt skäl till att driva verksamhet genom aktiebolag är just denna huvudregel; att bara bolaget kan krävas på betalning (Att ägaren kan ha gått i borgen för banklån och annat bortser jag från i detta sammanhang). Men som så ofta inom juridiken finns det viktiga undantag från  huvudregeln. Främst är det fråga om två undantag.

Den som gör affärer med ett aktiebolag, exempelvis genom att sälja varor till bolaget vet att ägarna till bolaget som utgångspunkt inte ansvarar för betalningen. Men leverantören vet att det är ett aktiebolag och att det i ett aktiebolag ska finnas ett eget kapital (i princip skillnaden mellan tillgångarna och skulderna) som är minst lika stort som aktiekapitalet. Aktiekapitalet ska ha täckning som ett skydd för fordringsägarna. Leverantören vet också att en styrelse i ett aktiebolag ska ha kontroll över sin ekonomi och att styrelsen måste vidta åtgärder om aktiekapitalet förbrukats, exempelvis genom förluster under året. Vad gäller emellertid om pengarna är på väg att ”rinna ut”?

Förbrukat aktiekapital? Styrelsen ska genast upprätta en kontrollbalansräkning när det finns ”skäl att anta” att bolagets egna kapital understiger hälften av aktiekapitalet eller om bolaget har saknat utmätningsbara medel vid utmätning. Kort och förenklat måste styrelsen kontrollera bolagets ekonomi om man misstänker att det egna kapitalet håller på att förbrukas. Man måste också låta bolagets revisor granska balansräkningen och skicka frågan till en extra bolagsstämma, med flera åtgärder. Om man inte följer detta schema uppstår personligt ansvar för styrelsen (och andra personer i vissa fall) för framtida förpliktelser. Om man har ett aktiebolag måste man alltså bevaka ekonomin i bolaget om man vill vara säker på att undvika personligt ansvar. 

Skatter och avgifter. Ett minst lika viktigt undantag från huvudregeln är ansvaret för skatter och avgifter från Skatteverket. På sätt och vis kan man säga att huvudregeln också i de fallen är densamma, det är aktiebolaget som ansvarar också för skatter och avgifter. Men om bolaget inte har betalat skatter och avgifter senast den dag de förfallit till betalning uppstår ett ansvar för företrädaren för bolaget. För att undvika personligt ansvar krävs tämligen drastiska åtgärder; i första hand att bolaget försätts i konkurs senast samma dag. Ansökan om företagsrekonstruktion nämns också som tänkbart som medel för att undvika ansvaret, men jag vill påstå att konkurs oftast rekommenderas.  Formellt krävs grov vårdslöshet eller uppsåt, men ansvaret är mycket strängt. Om skatterna inte har betalats i tid får man utgå från att det är mycket stor risk att Skatteverket knackar på dörren ett par år senare.

En bra utgångspunkt är att ha god kontroll över bolagets organisation och ekonomi och att ha god kontakt med revisorn. 

Magnus Hedenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr