Att ha en kommun eller annan offentlig aktör som kund är ofta tryggt. Avtalen löper inte sällan på flera år och att ha en stabil kund som betalar i tid är mycket värt.
För småföretagare kan det finnas goda skäl att göra affärer med kommuner, regioner och andra offentliga aktörer. Trots att det varje år annonseras över 17 000 offentliga upphandlingar till ett värde av nära 880 miljarder kronor, är det fortfarande en relativt låg andel småföretag som lämnar anbud.
Många företagare känner inte till vilka affärsmöjligheter som den offentliga sektorn erbjuder, eller avskräcks av att processen verkar krånglig och tidskrävande. Upphandlingsdokument kan upplevas omfattande och det kan ibland ta tid innan man får veta om man har fått kontraktet. Samtidigt innebär en affär med offentlig sektor ofta ett flerårigt avtal med en stabil kund som betalar i tid. Det kan vara mycket värdefullt för ett mindre företag, inte minst i osäkra tider.
Kommunerna står för den största delen av de offentliga upphandlingarna, både i antal och i totalt värde. Ett mindre företag som erbjuder något som efterfrågas lokalt kan med fördel börja undersöka möjligheterna i den egna eller närliggande kommuner. Genom att bevaka aktuella upphandlingar och ta kontakt med inköpsansvariga kan vägar öppnas till nya affärer.
För att bli aktuell som leverantör krävs ofta en viss ekonomisk stabilitet. Kraven varierar beroende på upphandling, men det kan exempelvis handla om krav på årsomsättning, kreditvärdighet eller tidigare erfarenhet från liknande uppdrag. Här kan mindre och framför allt nystartade företag ibland möta hinder, men det är inte omöjligt att det kan gå att diskutera med den upphandlande organisationen om man har annan relevant erfarenhet som, kan gå att tillgodoräkna sig.
Text: Stefan Hedner
Bild: Pexels.com