På julen är det de snälla barnen som får klappar av tomten. Men kanske kan det löna sig att vara snäll året runt. Det menar i alla fall Bob Hansson, som i boken ”Snällast vinner” har tittat närmare på vad vetenskapen säger om effekterna av att vara snäll.
Poeten, författaren och föreläsaren Bob Hansson har länge sjungit snällhetens lov. Men ofta har han gjort det utifrån en känsla att det är rätt att vara snäll. För några år sedan ville han ta reda på vad vetenskapen faktiskt hade kommit fram till i ämnet snällhet. Resultatet är sammanställt i hans första fackbok, ”Snällast vinner – Hur du höjer dig själv och andra”. I den slår Bob Hansson utifrån forskningsresultat fast att snällhet inte bara kan kännas bra, utan också kan leda till tjockare lönekuvert och mer lönsam business.
– Einstein påstod att universum är uppbyggt av atomer, säger Bob Hansson. Jag skulle vilja hävda att han hade fel. Universum är uppbyggt av relationer. I alla år har jag vädjat till människans känslomässiga sida för att de ska inse att snällheten är mänsklighetens mäktigaste kraft, och nu har jag bestämt mig för att bli affärsmässig. Nu kommer de sista tvivlarna vinnas över. Jag har forskarna på min sida och kan visa att man faktiskt kan tjäna pengar på att vara snäll.
Snällhet blandas ofta ihop med konflikträdsla, dumhet och mesighet. Forskningen visar tvärtom att den som är empatisk och generös också är lyckligare, mer framgångsrik och känner större mening med livet.
Bob Hansson drar slutsatsen att snällhet inte bara är ett gulligt ord. Det är också nyckeln till ett effektivt samarbete på företaget. Snälla människor anses vara bättre på sina jobb, starkare ledare och större vinnarskallar. Med rika exempel från vetenskapen och sitt eget liv benar Bob ut vad de mest lyckade Harvardstudenterna har gemensamt med de vassaste teamen på FBI.
Så här i juletid talas det ibland om att man blir snäll av att äta pepparkakor. Det är en sägen som tros gå tillbaka ända till 1300-talet, då nunnor lär ha bakat pepparkakor i medicinskt syfte. Ingredienserna i pepparkakorna ska ha varit bra mot magbesvär och även haft en lugnande effekt. Med detta och Bob Hanssons bok i minnet blir det lätt att välja kakor till kaffet på företaget!
Text: Stefan Hedner
Bild: The Book Affair och Henrik Folkesson