Byggbranschen är hårt drabbad av lågkonjunkturen och tillvaron för många småföretagare inom bygg är tuff. Från den 1 juli höjdes därför taket för ROT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor per hushåll och år. Förhoppningen är att höjningen kan få fler att investera i renovering, utbyggnad och andra byggarbeten som kan hjälpa fler små byggföretag att överleva lågkonjunkturen.
Från den 1 juli skiljer man även på ROT- och RUT-avdragen och de har inte längre ett gemensamt maxtak, som de båda avdragen tidigare haft. Totalt kommer varje hushåll kunna få en skattelättnad på maximalt 150 000 kronor per år, vilket sannolikt även kommer att gynna företag i RUT-branschen som erbjuder hushållsnära tjänster.
Upphör att gälla vid årsskiftet
Nu när bostadsbyggandet har tvärnitat och även mycket annat byggande har minskat kraftigt kan detta bli räddningen för hantverksföretag. Enligt finansminister är ROT-avdraget en konjunkturåtgärd som haft god effekt i samband med tidigare lågkonjunkturer. Höjningen upphör att gälla den 31 december 2024.
Ytterligare ett skäl till höjningen är att lågkonjunkturen inte ska tränga undan viktiga investeringar i renoveringar för hushållen i tider då många tvingas hålla hårdare än vanligt i plånboken. Ett sådant exempel kan vara energieffektiviseringsåtgärder som även kan bidra till sänkta energikostnader. 2023 gjorde svenskarna ROT-avdrag för 11,7 miljarder kronor. Regeringens och säkerligen många byggföretagares förhoppning är att den summan kommer att öka rejält under 2024.
Fler ”krockkuddar” kan behövas för att överleva lågkonjunkturen
Branschens respons på det höjda avdragstaket är generellt sett positiv, men många räknar med att det kommer att krävas fler ”krockkuddar” som stöttar byggbranschen igenom den allvarliga kris den just nu befinner sig i, inte minst med ett stadigt antal ökande konkurser.
Byggföretagens vd Catharina Elmsäter Svärd anser att privatpersoner borde kunna dra av 50 procent av arbetskostnaden, men även fortsättningsvis gäller avdraget endast 30 procent av arbetskostnaden. Hon tillägger också att även renoveringsåtgärder som genomförts under första halvåret 2024 bör omfattas av beloppsjusteringen, annars riskerar många att avvakta med att investera i renoveringsåtgärder till andra halvåret 2024. Fram till dess riskerar dessvärre fler byggföretag att gå i konkurs.
Text: Annika Wihlborg