Sverige var med och stoppade digitalskatten i EU

Smiling white female trainee in clothing design studio

Förslaget att beskatta de stora digitala jättarna gemensamt i EU stupade i tisdags. Sverige var ett av länderna som fällde skatten.
I stället kommer EU låta OECD ta täten för att hitta en internationell lösning.

Sverige, Danmark, Finland och Irland stoppade förslaget. Eftersom det krävs enighet bland alla 28 medlemsländerna kring skattelagar i EU och fyra länder gick emot så blev det ingen gemensam EU skatt för de digitala jättarna.

Förslaget innebar en ny omsättningskatt på 3 procent för 150 av världens allra största digitala bolag, som Apple, Google, Amazon och svenska Spotify.

Sveriges motstånd bygger bland annat på att skatten var menad att tas ut där tjänsten används och inte där den produceras. En modell som är dålig för ett land med få användare som kommer att betala skatten och ett land med producenter som skapar tjänster. Sverige är ett sådant land med tex. Spotify.

Finansminister Magdalena Andersson hoppas istället på ett skatteförslag som bygger vinstbeskattning i landet där värdet skapas och där forskningen och utvecklingen sker. I Spotifys fall skulle alla dess användares skatt tillfalla Sverige vilket skulle ge ett fint överskott i de svenska statsfinanserna istället för som i de fällda förslaget där skatten skulle komma att tillfalla övriga länder där spotifyanvändare bor och använder tjänsten.

Endast riktigt stora bolag var mål för skatten.

De företag som var från början tänkta att omfattas av skatten var de med över 100 000 kunder eller en omsättning på över 70 miljoner kronor.

Nationella skatter införs

Följden av att förslaget fälldes blir sannolikt att flera EU-länder nu kommer att införa en beskattning av digitala företag nationellt. Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien väntas gå i rätten i detta arbete.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr