Sverige står inför flera stora samhällsutmaningar: brist på arbetskraft, växande arbetslöshet, en åldrande befolkning och sjunkande födelsetal. Dessa faktorer ställer ökade krav på sysselsättning och längre arbetsliv för att kunna upprätthålla välfärden. I det läget väcker Socialdemokraternas förslag om arbetstidsförkortning, slopat karensavdrag och höjda pensioner stark kritik från arbetsgivare och företagare.
Trots att partiet talar om en ny arbetslinje för full sysselsättning och ökad produktivitet, ses flera av förslagen som motstridiga till detta mål. De ska diskuteras under Socialdemokraternas kommande kongress.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är särskilt kritisk till förslaget om lagstadgad arbetstidsförkortning. En sådan reform skulle enligt deras beräkningar kosta över 500 miljarder kronor årligen och leda till minskad BNP. Även andra bedömare, som LO och Konjunkturinstitutet, kommer fram till stora ekonomiska konsekvenser. Förändringen anses också hota den svenska modellen, där frågor om arbetstid traditionellt hanteras genom kollektivavtal.
Vidare varnas det för att slopa karensavdraget kan öka korttidsfrånvaron och belasta företagen med högre kostnader, vilket i sin tur riskerar att driva upp priserna och minska anställningsviljan.
Socialdemokraternas pensionsförslag får också kritik. Partiet vill höja pensionerna för dem som arbetat länge och ge möjlighet till tidigare pensionsuttag för dem med tunga yrken. Kritiker menar att detta kan skapa instabilitet i det nuvarande pensionssystemet, som bygger på ett generationskontrakt och politisk samsyn. Risken är att reformen ökar bördan för den yngre generationen och försvagar incitamentet att arbeta längre.
Sammanfattningsvis anser kritiker att de aktuella förslagen riskerar att underminera Sveriges konkurrenskraft, skapa osäkerhet i välfärdssystemen och bryta med den etablerade svenska modellen där arbetsmarknadens parter har ett stort ansvar. I en tid där fler måste arbeta mer, ses dessa reformer som ett steg i motsatt riktning.
Förslagen som ligger på agendan till helgen.
- Lagstadgad arbetstidsförkortning från 40 timmar per vecka till 35 timmar per vecka stegvis fram till 2035.
- Avskaffa karensavdraget vid sjukdom. Förslaget presenterades i början av april och förväntas röstas igenom vid partiets kongress.
- Höjd pension för de som har arbetat mer än 40 år, samt att den som har haft ett tungt jobb ska kunna gå ner i tid i slutet av arbetslivet utan att det påverkar pensionen.
- Höjd avgift på inkomsten som går till pensionen, från 17,21 procent till 18,5 procent.
- Socialdemokraterna vill också ”ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen, och på område för område, sektor för sektor, göra upp med de marknadsmisslyckanden som präglar vårt land”. Förutom välfärdstjänster pekas bland annat bilprovning, apotek, elmarknaden och järnvägen ut.