Håll lite koll på de skatteförändningar som sker 2025 för att undvika misstag och onödigt kostsamt extraarbete. Här är några av de viktigaste för en företagare att hålla koll på.
Utökat växa-stöd
Det utvidgade växa-stödet för företag träder i kraft 1 januari 2025 och påverkar arbetsgivaravgifterna för företagen. Idag kan enmansföretag, till exempel aktiebolag utan anställda eller en enskild näringsidkare, få sänkta arbetsgivaravgifter (växa-stöd) i upp till 24 månader för sin först anställda. Med växa-stödet behöver endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas på den del av ersättningen som inte överstiger 25 000 kronor per månad.
Från 1 januari 2025 utvidgas växa-stödet så att det omfattar upp till två anställda och att beloppsgränsen höjs från 25 000 till 35 000 kronor.
Ändringar i reglerna om skattemässiga underskott
Reglerna om begränsning av underskott vid ägarförändringar har justerats. Ett företag med underskott får nu tillgodoräkna sig en större del av tidigare års underskott enligt beloppsspärren.
3:12 regler
Fåmansskattereglerna de så kallade 3:12-reglerna som påverkar hur delägare i fåmansföretag har möjlighet till vinstuttag med lägre skattesats jämfört med löneskatten är under förändring, beslut kan komma under 2025.
Bokföringslagen tillåter digitaliserade kvitton
Bokföringslagen ändrades redan under detta året. Från och med 1 juli 2024 är det möjligt att fotografera ett papperskvitto och bara spara den digitala kopian. Bokföringsnämnden har samtidigt uppdaterat sin normgivning, vilket påverkar hur företag ska arbeta med arkivering. HUR?
Hållbarhetsrapportering i fokus
Hållbarhetsrapportering får en mer central och tydlig plats i företagens årsredovisningar enligt den nya årsredovisningslagen. Detta är särskilt relevant för större företag som omfattas av de nya kraven, men även mindre företag påverkas av utvecklingen när hållbarhetsfrågor får en allt större betydelse i näringslivet. Inte minst genom att de stora företagen börjar ställa krav på underleverantörer.